Jablanovi Snene Zvijezde

Šifra proizvoda: 30038
Jablanovi Snene Zvijezde
Edicije:
Broj strana / Povez / Pismo:
215 / Broširan / Ćirilica
Dimenzije: 20 cm
ISBN: 978-86-515-1515-9
Godina izdavanja: 2019.
Izdavač / Suizdavač: Izdavačka kuća Prometej

Cena: 880,00 din.Cena sa popustom: 616,00 din.

Jablanovi šušte strasno

            Jedan od lajtmotiva Nestorovićeve prozne strategije jesu jablanovi. Već od posvete svom višedecenijskom prijatelju, saradniku i sabesedniku Kamenku Katiću „ikoni televizijskog novinarstva” pa do otkrića koje nam se nudi završnom napomenom koja uokviruje priču da je naš romansijer čuo na sahrani svog prijatelja Katića njegovu priču o dva jablana, pa čitalac naknadno učitava koincidenciju između ovog ukazivanja i romanesknog štiva koje nas je čitalački nosilo… gde ovaj simbol pokazuje da priče o jablanovima kruže.

Tu imamo slučaj da jedna od Nestorovićevih junakinja Senka Bjelajac iz Brodarevog brijega koji je čarobni breg našem piscu i leglo neverovatnih priča datih u vremenskoj vertikali, budući slikarka umesto potpisa i inicijala na svojim delima, kao osobeni i već mistični amblem ostavlja iscrtan lik jablana, što služi i kao način prepoznavanja i zaokruženja pripovedne linije. Baš onako kao što lirski i epski motivi vezani za ovo drvo u narodnoj poeziji i folkloru uopšte putuju i kruže.

Indirektno nesumnjivo je da se javlja još jedan simbološki krug koji pisac podrazumeva tim pre što se u ovoj prozi izvesno oseća i prisustvo na ovim prostorima istinite priče o princu naše moderne poezije Jovanu Dučiću, koji je gonjen ljubavlju kao „koferaš” stigao u Bijeljinu koja je epicentar Nestorovićevog zavičajnog podneblja. „Strasno šume jablanovi” i kod Dučića i kod Tihomira Nestorovića i kod Kamenka Katića, jednog vrsnog novinara za života nepriznatog i nepoznatog kao pisca.

Miljurko Vukadinović

Tihomir Nestorović

Tihomir Nestorović (1949) piše romane, pripovetke i reportaže. Živi i stvara u semberskom selu Brodac kod Bijeljine.

Objavljuje u brojnim dnevnim listovima, novinskim agencijama, književnim časopisima i publikacijama…

Romani: Miona Bročanska, Dvije dodole, Jana, Teodor, Ilinčići. Jablanovi Snene Zvijezde je Nestorovićev šesti roman.

Zbirke priče i pripovedaka: Bele lađe Teše Bećarine, Jecaj duše tankoćutne, Između dvije rijeke, Zemlja vilovita, Priče zavičajne i Proljeća redova Josifa.

Objavio je četiri monografije o ljudima i događajima u Semberiji.

Neobjavljene knjige: Hodoljublje, Duševni ljudi, Dukati Paje Zlojutra, S kraja na kraj Mačve i roman Pansion Gospođe Hadživuković.

Za četrdeset pet godina novinarskog stvaralaštva u Radio-Zvorniku, Radio-Sarajevu, Novinskoj agenciji SRNA i BN Televiziji, u kojoj je sada jedan od urednika, Tihomir Nestorović je objavio više od tri hiljade novinskih, radijskih i televizijskih reportaža u ciklusima: Ljudi sa rijeke, Semberija u reportaži, Rijeka Drina i Podrinje, Zapisi i drugi.

Dobitnik je Zlatne tačke Kulturno prosvetne zajednice Srbije.

Njegov roman Ilinčići dobio je nagradu Janko Veselinović Udruženja književnika Srbije i Opštine Bogatić kao najolji istorijski roman napisan na srpskom jeziku u 2016. godini.

Budite prvi koji će napisati recenziju “Jablanovi Snene Zvijezde”

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.


Još nema komentara.