Fibonačijev gambit

Šifra proizvoda: 30176
Fibonačijev gambit
Edicije:
Broj strana / Povez / Pismo:
284 / Broširan / Latinica
Dimenzije: 20 cm
ISBN: 978-86-515-1567-8
Godina izdavanja: 2020.
Izdavač / Suizdavač: Izdavačka kuća Prometej

Cena: 990,00 din.Cena sa popustom: 792,00 din.

„Fibonačijev gambit” predstavlja uspelo književno delo, koje pleni temom i književnim postupkom. Piščeva erudicija, pretopljena je u originalno romaneskno štivo u kojem dominira groteskno i ironično.

U pitanju je živopisan hronotop putovanja kroz prostor i vreme, u kojem su junaci, ideje, susreti i misli povezani u alegorijski dijalog sa duhovnim nasleđem različitih civilizacija i kultura… ali i filozofije teniske igre. Ideja vodilja je da je tehnika Zen-budizma, koja je primenjivana u drevnom Japanu u mačevalečkoj obuci samuraja, identična sa obukom tenisera, i da se njenom primenom, kroz natčovečanski trening, izgrađuje Osuđenik-na-uspeh.

Roman, uspostavljajući svoju stvarnost, koja uspešno korespondira sa stvarnošću čitaoca, uvlači i njega u ovaj dijalog koji nadgrađuje prototekst, pa se u nekim fazama poniranja u parabolično štivo, i junak i čitalac nađu u svojevrsnom lavirintu, iz kojeg izlaza nema, tačnije, kojima ima samo ulaz…

Jedreći bespućima Brojgelove slike „Slepci vode slepe”, pisac postavlja ključno pitanje romana, od čijeg odgovora se „kroji” ljudska sudbina: „Da li je čovekova suština u vernosti Istini, ili u pokornosti Stvarnosti?” (Servantes)

Ratomir Damjanović

Milan Pašanski

Milan Pašanski je profesor Beogradskog univerziteta, stručnjak za političko nasilje i nasilje u politici. Autor je više zapaženih studija i publikacija iz ove oblasti. Definisao je, veoma citiranu, kategoriju animus terrorandi – suštinsku odrednicu terorizma.

Teniski prokrstario Planetom uzduž i popreko svih kontinenata, praveći društvo sinu a, potom, i unuci na njihovim reprezentativnim teniskim putevima Arćimarge…

Budite prvi koji će napisati recenziju “Fibonačijev gambit”

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.


Još nema komentara.