Светионик

Шифра производа: 30297
Светионик
Преузмите одломак:
Едицијe:
Број страна / Повез / Писмо:
174 / Мек / Ћирилица
Димензије: 13 × 20 cm
ИСБН: 978-86-515-1778-8
Година издавања: 2021.
Издавач / Суиздавач: Издавачка кућа Прометеј

Цена: 790.00 RSDЦена са попустом: 474.00 RSD

Приморје, исто као и Месец, има своју невидљиву страну, увек окренуту од нас

 

Проза Вање Пегана, тако непогрешиво медитерански најпре започиње тамо где се завршава еуфорија одмора. Када са хотелских тераса нестану шарени пешкири. Када хладни пљускови испразне плаже. Невидљива граница између туриста и мештана иначе је присутна све време, чак и лети, иако је тада видљива само врло пажљивом оку. А када се сезона заврши, изађе на видело сасвим другачије лице живота уз обалу.

Вања Пеган писац је мора и приобаља. У овом роману нижу се успомене које подсећају на ауторов живот у родном Пирану, смењују се слике догађаја и људи под окриљем старог, али постојаног светионика на пиранској Пунти.

Кроз својеврсно хемингвејско приповедачко ткање аутору полази за руком да изгради трајни књижевни споменик души свог града којем таласи мора и људских судбина удахњују нови живот.

***

„Већ годинама је желео да напише роман о светионику, о животу свега што је са својим белим бљеском осветљавала моћна светиљка на крају града, некаквих сто, можда двесто метара удаљена од бакине куће. Желео је да напише роман, који би говорио о различитом времену светионика, о томе како су људи под њим живели. Желео је да створи приче, још више се приближи тихом и понекад језивом извору слика, које су га преузимале и терале напред; слика, које су цртале обрисе његовог света…“

Вања Пеган

Књижевник и музичар Вања Пеган је године детињства и младости провео у Пирану. Између 1989. и 1996. године компоновао је сценску музику за више позоришних представа за Приморско драмско позориште, Љубљанско градско позориште, Цанкарјев дом и позориште „Глеј“ (Гледај).

Написао је три књиге за децу: Лимунчић и Ђованин (1999), Град 2000 (2000) и Тонин (2009), последња је награђена (The White Raven 2010). По његовим литерарним предошкама постављене су представа за децу Три магарца и козица Розица (2001) и Лучка (Светлост) и најлепши поклон (2004).

Вања Пеган је аутор романа Чамац (2005), Писац, Адам и пилот (2006), Путовање на почетак пута (2009) и Светионик (2015) и три збирке приповедака Морнари који пливају у топлој води (2002), Небо давног лета (2007) и Четириморске миље (2012). Године 2017. објављена је његова прва збирка хаику поезије, а 2020. друга под насловом У олујној капи над градом самујем.

Живи и ради у Изоли. У Пирану има малу једрилицу којом плови сваке године и живи у тесној вези с морем.

Будите први који ће написати рецензију “Светионик”

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.


Још нема коментара.