Пролећни пакет VII

Шифра производа: ПП7
Пролећни пакет VII
Повез:
Броширан
Димензије: 14 × 21 cm
Година издавања: 2020.
Издавач / Суиздавач: Издавачка кућа Прометеј

Цена: 2,580.00 RSDЦена са попустом: 1,390.00 RSD

Пакет од три наслова домаћих аутора – 45% попуста

Сјајна проза домаћих аутора која нас тера да се замислимо над неким од кључних питања које пред нас поставља: има ли краја у самом почетку, можемо ли се препознати у очима другог, ко је онај у чијој сенци тражимо слободу и могу ли људи без смрти? Читајући лепу књижевност заједно са ауторима ових књига упуштамо се у својеврсна филозофска путовања њихових јунака.

Пуна цена комплета: 2.580,-
Цена с попустом: 1.390,-

Александар Танурџић

Александар Танурџић рођен је 07. 12. 1988. у Сомбору, у ком завршава гимназију и Драмски студио при сомборском Народном позоришту. Даље школовање наставља на Филозофском факултету у Новом Саду на Одсеку за српски језик и књижевност, а диплому мастер студија стиче на Одсеку за компаративну књижевност са теоријом књижевности.
Прву кратку причу под називом Теревенка објављује 2013. године у часопису за културу „Аванград”, а након тога, 2018. у хрватском часопису „Звона и нари” објављује две приче: Принцип круга и Никад и сад.

Покретач је радионица креативног писања In medias res, које се одржавају последње четири године.

Александар је књижар у култној књижари Мост, а као помоћник уредника своје место пронашао је у издавачкој кући Прометеј.

Верује у важност порекла, корена и средине у којој се одраста и због тога Риђицу – село из ког потиче – осећа као извор сопства, а помало и инспирације.
Бави се рукометом, с поносом истичући своју позицију голмана, а у слободно време пише и навија за Челси.
Уста ми пуна вишања његов је први роман.


Владан Десница

Владан Десница студирао је права и филозофију у Загребу и Паризу, дипломирао на загребачком Правном факултету 1930. Радио је као адвокат, а затим је прешао у државну службу. 1934. покренуо је књижевно-историјски годишњак Магазин сјеверне Далмације који је уређивао две године и штампао ћирилицом у Сплиту.

Роман „Зимско љетовање“ објавио је 1950. У роману се приповеда о сукобу и неразумевању између сеоског становништва и грађана избеглица из Задра, који су се у сеоску средину склонили бежећи од бомбардовања њиховог града. Књижевна критика је негативно дочекала „Зимско љетовање”, јер су тон и визија света у њему били у супротности са владајућом комунистичком идеологијом и незваничним правилима на који начин се писало о Другом светском рату. Бранивши се од критика, Десница је написао текст „О једном граду и једној књизи“.Потом излазе збирке приповедака „Олупине на сунцу” (Загреб, 1952), „Пролеће у Бадровцу” (1955), збирка песама „Слијепац на жалу” (Загреб, 1955) и збирка приповедака „Ту одмах поред нас” (Београд, 1956). Паралелно ради на свом роману Прољећа Ивана Галеба. Кад је дело завршено, у аутору се јавио страх да га нико неће хтети објавити, јер је по свему одударало од ондашње књижевне продукције.Издавачка кућа „Свјетлост” објављује роман у Сарајеву 1957. Наредне године дело осваја Змајеву награду. Главни јунак Иван Галеб је педесетогодишњи пропали виолиниста, који се налази у болници, где се буди из постоперационе наркозе. Он се у данима који следе сећа сопственог живота и рефлексивно медитира о различитим идејама (лепоти, уметности, власти, смрти, времену, итд).

Неке од његових приповедака имају антологијску вредност: Посјета, Прича о фратру са зеленом брадом, Флорјановић, Конац дана, Бунаревац, Солилоквији господина Пинка. У значајнија дела убраја се збирка песама „Слијепац на жалу“ и драма „Љестве Јаковљеве“.

Бавио се и филмом, написао је сценарио за филм „Концерт“ 1954. једнан од најзначајнијих филмова југословенске кинематографије. По његовом сценарију је снимљен и филм „Првада“ 1962, а после његове смрти „Пред зору“ 1974. на основу истоимене новеле, која је реалистичка анализа градско-сеоских односа у оквиру ратних дешавања. 1974. по новели „Флоријановић“ снимљена је истоимена ТВ драма.

Православна црква Светог Ђорђа, Јанковић-црква, у Исламу Грчком, изграђена 1675, у којој је сахрањен Владан Десница.

Владан Десница је сахрањен у српској православној црквици Светог Георгија поред двора Јанковић Стојана у Исламу Грчком.

Десничина „Сабрана дјела” у четири књиге излазе у Загребу у издању „Просвјете” 1974. и 1975. Тада су објављена и нека дела која су остала у рукопису, као на пример, његов незавршени роман „Проналазак Атханатика”.


Жељко Јовановић

Жељко Јовановић дипломирао је филозофију на Филозофском факултету у Београду. Аутор и коаутор драмских текстова Како разумети Србе, Мацан и ја, Београд и Москва, Три лица самоће, Историја света за педесет и нешто минута… Радио је драматизацје дела попут Срвантесовог Дон Кихотра, Пекићевог Златног руна (заједнички рад), Барнсовог романа Троје као и других писаних облика изражавања. Добитник је Стеријине награде и годишње Награде Народног позоришта у Београду. Писао је позоришну критику за листове “Борба”, “Наша Борба” и “Блиц”. Члан је редакције часописа за позоришну уметност “Сцена”, Удружења драмских уметника Србије, Удружења позоришних критичара Србије и члан НУНС-а.

Будите први који ће написати рецензију “Пролећни пакет VII”

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.


Још нема коментара.