Пролећни пакет I

Шифра производа: ПП1
Пролећни пакет I
Повез:
Броширан
Димензије: 14 × 21 cm
Година издавања: 2018.
Издавач / Суиздавач: Издавачка кућа Прометеј

Цена: 3,270.00 RSDЦена са попустом: 1,799.00 RSD

Пакет од три сјајна наслова – 45% попуста

Упознајте се са награђиваном мемоарском прозом енглеске ауторке Хелен Мекдоналд, откријте невероватан свет Гомбровичевих јунака у сјајном преводу Бисерке Рајчић и читајте несвакидашњи научнофантастични Десничин роман – сада са 45% попуста!

Пуна цена комплета: 3.270,-
Цена с попустом: 1.799,-

Витолд Гомбрович


Владан Десница

Владан Десница студирао је права и филозофију у Загребу и Паризу, дипломирао на загребачком Правном факултету 1930. Радио је као адвокат, а затим је прешао у државну службу. 1934. покренуо је књижевно-историјски годишњак Магазин сјеверне Далмације који је уређивао две године и штампао ћирилицом у Сплиту.

Роман „Зимско љетовање“ објавио је 1950. У роману се приповеда о сукобу и неразумевању између сеоског становништва и грађана избеглица из Задра, који су се у сеоску средину склонили бежећи од бомбардовања њиховог града. Књижевна критика је негативно дочекала „Зимско љетовање”, јер су тон и визија света у њему били у супротности са владајућом комунистичком идеологијом и незваничним правилима на који начин се писало о Другом светском рату. Бранивши се од критика, Десница је написао текст „О једном граду и једној књизи“.Потом излазе збирке приповедака „Олупине на сунцу” (Загреб, 1952), „Пролеће у Бадровцу” (1955), збирка песама „Слијепац на жалу” (Загреб, 1955) и збирка приповедака „Ту одмах поред нас” (Београд, 1956). Паралелно ради на свом роману Прољећа Ивана Галеба. Кад је дело завршено, у аутору се јавио страх да га нико неће хтети објавити, јер је по свему одударало од ондашње књижевне продукције.Издавачка кућа „Свјетлост” објављује роман у Сарајеву 1957. Наредне године дело осваја Змајеву награду. Главни јунак Иван Галеб је педесетогодишњи пропали виолиниста, који се налази у болници, где се буди из постоперационе наркозе. Он се у данима који следе сећа сопственог живота и рефлексивно медитира о различитим идејама (лепоти, уметности, власти, смрти, времену, итд).

Неке од његових приповедака имају антологијску вредност: Посјета, Прича о фратру са зеленом брадом, Флорјановић, Конац дана, Бунаревац, Солилоквији господина Пинка. У значајнија дела убраја се збирка песама „Слијепац на жалу“ и драма „Љестве Јаковљеве“.

Бавио се и филмом, написао је сценарио за филм „Концерт“ 1954. једнан од најзначајнијих филмова југословенске кинематографије. По његовом сценарију је снимљен и филм „Првада“ 1962, а после његове смрти „Пред зору“ 1974. на основу истоимене новеле, која је реалистичка анализа градско-сеоских односа у оквиру ратних дешавања. 1974. по новели „Флоријановић“ снимљена је истоимена ТВ драма.

Православна црква Светог Ђорђа, Јанковић-црква, у Исламу Грчком, изграђена 1675, у којој је сахрањен Владан Десница.

Владан Десница је сахрањен у српској православној црквици Светог Георгија поред двора Јанковић Стојана у Исламу Грчком.

Десничина „Сабрана дјела” у четири књиге излазе у Загребу у издању „Просвјете” 1974. и 1975. Тада су објављена и нека дела која су остала у рукопису, као на пример, његов незавршени роман „Проналазак Атханатика”.


Хелен Мекдоналд

Хелен Мекдоналд рођена је 1970, живи и ради у Енглеској као писац, природњак и истраживач на Одсеку за историју и филозофију науке на Универзитету у Кембриџу.
Радила је као аутор и наратор радио програма, а учествовала је и у Би-Би-Сијевој документарној серији Птице Британије 2010. До сада су објављене три њене књиге. За наслов Ј као јастреб награђена је 2014. године наградом Семјуел Џонсон којом се награђују најбоље књиге из области документарне прозе, а овенчана је и Коста наградом за књижевност као и Наградом за најбољу страну књигу у Француској.

Будите први који ће написати рецензију “Пролећни пакет I”

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.


Још нема коментара.