Neobavezna lektira

Šifra proizvoda: 30094
Neobavezna lektira
Edicije:
Broj strana / Povez / Pismo:
506 / Broširan / Ćirilica
Dimenzije: 20 cm
ISBN: 978-86-515-1556-2
Godina izdavanja: 2019.
Izdavač / Suizdavač: Izdavačka kuća Prometej

Cena: 1.290,00 din.Cena sa popustom: 1.032,00 din.

Vislava Šimborska pesnikinja i nobelovac, skoro četvrt veka radila je kao sekretarica krakovskog „Književnog života“. Krajem šezdesetih godina počela je u rubrici „Neobavezna lektira“ da piše feljtone o knjigama o kojima drugi iz redakcije nisu hteli da pišu, a koje su izdavači iz cele Poljske slali. Njeni feljtoni naišli su na veliko interesovanje čitalačke publike i tiraži knjiga pod naslovom Neobavezna lektira ( tom I-IV) bili su nekoliko puta veći od njenih pesničkih zbirki, za koje je dobijala najveća domaća i strana priznanja, zaključno sa Nobelovom nagradom.

U ovom novom izboru i prevodu Biserke Rajčić izabrani su tekstovi o delima Fridriha Ničea, Karla Gustava Junga, Eriha Froma, Karela Čapeka, Isidore Dankan, Čarlija Čaplina…

Vislava Šimborska

Vislava Šimborska, poljska pesnikinja, feljtonistkinja, prevoditeljka, član Udruženja poljskih pisaca, poljskog Pen-cluba, Poljske akademije umetnosti, nosilac najznačajnijeg poljskog priznanja Orden belog orla, počasni član Američke akademije umetnosti i književnosti, dobitnik Geteove nagrade, Herderove nagrade, Nobelove nagrade i niza lokalnih, rođena je 2. jula 1923. godine u Proventu, a umrla 1. februara 2012. u Krakovu.

Osnovnu i srednju školu završila je u Krakovu. Kratko je studirala polonistiku i sociologiju, ali nijedne studije nije završila. Debitovala je 1945. godine pesmom Tražim reč. 1952. objavila je svoju prvu zbirku Zbog toga živimo. Od 1953–1981. radila je u časopisu Književni život, kao sekretar redakcije, urednik poezije i autor feljtona naslovljenih sa Neobavezna lektira. Pored poezije i feljtona pisala je limerike.

Prevođena je na pedesetak jezika. 1996. dobila je Nobelovu nagradu. Objavila je sledeće pesničke zbirke: Zbog toga živimo, Pitanja postavljana sebi, Dozivanje Jetija, So, Da umreš od smeha, Svaki slučaj, Veliki broj, Ljudi na mostu, Kraj i početak, Trenutak, Dve tačke, Ovde, Dovoljno, kao i više izbora poezije, koje je uglavno sastavljala sama; 5 knjiga feljtona  naslovljenih sa Neobavezna lektira, a 2015. u jednom tomu. Sve njene zbirke i feljtoni prevedeni su na srpski.

Budite prvi koji će napisati recenziju “Neobavezna lektira”

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.


Još nema komentara.