Majke i kamiondžije

Šifra proizvoda: 30171
Majke i kamiondžije
Broj strana / Povez / Pismo:
243 / Broširan / Ćirilica
Dimenzije: 20 cm
ISBN: 978-86-515-1643-9
Godina izdavanja: 2020.
Izdavač / Suizdavač: Izdavačka kuća Prometej

Cena: 790,00 din.Cena sa popustom: 632,00 din.

U knjizi Majke i kamiondžije, sačinjenoj od pet novela, ispripovedanih u prepoznatljivim dugim rečenicama koje ponekad sadrže snagu romana – poznata slovačka književnica Ivana Dobrakovova pokazuje koliko su duboke pukotine savremenog života, oličene u depresiji i stresu, a kakve sporedne izlaze istovremeno nudi svet da bi čoveka spasao od potonuća. Mogu li nas izvući popularni saveti za uređenje kuće i slaganje garderobe, tipa ne mučiti više čarape, ne rolati ih u klupko, pustiti da dišu.

Ovde se veliko spremanje pravi makazama! Misli pet junakinja jure na sve strane. Pred kolapsom, pod stresom, u prašumi toka svesti, bore se da prokrče put, da podvuku crtu, saopšte istinu o sopstvenom životu, otkriju zamagljene delove sopstvene ličnosti i do krajnjih granica oslobode telo.

Prateći ih u korak po pločniku, pravimo krug oko najvažnijih tema. Seksualnost, usamljenost, brak, roditeljstvo, prerasude, dubinsko razmatranje odnosa majke i ćerke.

Naizgled lutamo gradom, a zapravo smo neprekidno pred vratima dečje sobe.

Ivana Dobrakovova sme da otvori vrata!

Mića Vujičić

Ivana Dobarkovova

Ivana Dobrakovova (1982, Bratislava) studirala je prevodilaštvo na Filozofiskom fakultetu Univerziteta Komenskog u Bratislavi.

Debitovala je zbirkom pripovedaka Prva smrt u porodici, sa kojom je ušla u finale nagrade Anasoft litera i dobila je nagradu „Jan Johanides”. Usledila je zbirka priča Tokso (2013). Za knjigu Majke i kamiondžije nagrađena je Evropskom nagradom za književnost.

Pripovetke je objavljivala u časopisima i antologijama u Slovačkoj i u inostranstvu. Dobitnica je više nagrada na književnim konkursima. Prevodi sa francuskog i italijanskog. Za prevod Ruskog romana Emanuela Karera dobila je nagradu „Jan Holi”. Živi u Torinu.

Budite prvi koji će napisati recenziju “Majke i kamiondžije”

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.


Još nema komentara.