Stranci koji nas vole

Šifra proizvoda: 30226
Stranci koji nas vole
Edicije:
Broj strana / Povez / Pismo:
304 / Tvrd / Ćirilica
Dimenzije: 22 cm
ISBN: 978-86-515-1716-0
Godina izdavanja: 2020.
Izdavač / Suizdavač: Izdavačka kuća Prometej

Cena: 1.800,00 din.Cena sa popustom: 1.440,00 din.

Istražujući fenomen privrženosti stranaca srpskom narodu, otkrio sam da u bližoj srpskoj istoriji postoji najmanje pet tipova onih koji su nas voleli i koji nas vole.

To su, prvo, stranci rođaci, srpske snaje i zetovi, kao i njihova deca.

Potom su nas voleli i vole nas i naša braća i sestre po veri, Slovenci i pravoslavci.

Tu su zatim i naši iskreni prijatelji koji su, dirnuti sudbinom srpskog naroda, odlučili da ga brane kako najbolje umeju.

Uz njih su i svetski putopisci i hroničari, koji su nas objektivnim prikazima u svojim delima predstavljali svetu.

I napokon, vole nas strani gosti Beograda i Srbije, koji se, oduševljeni našom publikom i prestonicom, ponovo vraćaju našem narodu, kao iskreni ljubitelji srpske kulture.

Mnogu stranci – političari, naučnici, umetnici, javne ličnosti i obični ljudi, „naoružani” razumevanjem i naklonošću, branili su nas na svoj način od Turaka, Austrijanaca, Nemaca, od NATO-a i albanskih terorista, od zagovornika novog svetskog poretka i drugih agresora.

„Srpski narod je imao ponosito srce, koje se moglo rascepati, ali ne i saviti, kao što se ne može saviti ni srce hrasta u gori”, zapisao je veliki književnik Alfons de Lamartin u svom delu Istorija Turske.

Autor

Marko Lopušina

Pisac Marko Lopušina je 2004. godine u Srbiji od strane Udruženja novinara Srbije proglašen za najboljeg novinara. Godine 2014. za najboljeg publicistu kada je dobio nagradu „Dragiša Kašiković”. Imenovan je 2018. godine za počasnog doktora nauka Slobomir Univerziteta u Bijeljini.

Rođen je 1951. godine u Raškoj, Srbija. Završio je osnovnu školu i gimnaziju u Brusu i Fakultet političkih nauka u Beogradu. Radio je u listu „Sekundarne sirovine” 1976. kao novinar i urednik, u listu „Zdravo” 1978. kao novinar, u magazinu „Intervju” od 1981. kao novinar, urednik, a 1997. bio i glavni urednik. A potom je bio urednik u magazinu „Profil” (do 1999) i lista „Nedeljni telegraf” (do 2008). Danas je penzioner i reporter „Ilustrovane politike”, „Večernjih novosti”, „Serbiane” iz Detroita, „Ogledala” iz Čikaga, „Srpskog glasa” iz Melburna, Srpskog radija u Los Anđelosu, Srpske zajednice u Mariboru.

Saradnik je SANU i Matice srpske na Srpskoj enciklopediji, poglavlje o iseljenicima i dijaspori. Saradnik je Akademije Republike Srpske o Srbima u rasejanju u Enciklopediji Republike Srpske. Saradnik je Srpskog instituta u Vašingtonu i Matice iseljenika Srbije. Autor je Enciklopedije srpske dijaspore i još desetak knjiga o rasejanju, tajnim službama i tajnim društvima.

Nosilac je Ordena Vuk Stefanović Karadžić države Srbije i drugih priznanja.

Živi u Zemunu.

Budite prvi koji će napisati recenziju “Stranci koji nas vole”

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.


Još nema komentara.