Srbi u Nemačkoj od Getea do danas

Šifra proizvoda: 29989
Srbi u Nemačkoj od Getea do danas
Edicije:
Broj strana / Povez / Pismo:
398 / Tvrd / Ćirilica
Dimenzije: 22 × 21 cm
ISBN: 978-86-515-1462-6
Godina izdavanja: 2019.
Izdavač / Suizdavač: Izdavačka kuća Prometej

Cena: 2.500,00 din.Cena sa popustom: 2.000,00 din.

Navršilo se pedeset godina od kako su se Jugoslavija i Nemačka dogovorile oko izvoza jugoslovenske i srpske radne snage i njihovog boravka na privremenom radu. Ovi gostujući radnici na nemačkom se nazivaju gastarbajteri, ali je taj pojam kod nas shvaćen pežorativno, pa ih srpska javnost decenijama smatra „nemačkim robovima“.

U srpskoj javnosti je malo poznato da su prvi gastarbajteri stigli u Nemačku još početkom 20. veka. Ekonomski migranti masovnije stižu u nemačke oblastijoš pre Prvog svetskog rata. Bili su to siromašni žitelji Like, Gorskog Kotara, Bosne, Dalmacije, Srbije i Makedonije, koji su tražili posao u nemačkim rudnicima. Priliv migranata se nastavio između dva svetska rata, posebno posle krvavog gušenja generalnog štrajka rudara u Bosni, velike krize u poljoprivredi i proglašenja Obznane 1920. Broj jugoslovenskih građana u Nemačkoj  bio je između dva svetska rata u stalnom porastu od 14.067 krajem dvadesetih do 58.420 krajem tridesetih. Među njima bilo je desetak hiljada Srba i Crnogorca.

Marko Lopušina

Pisac Marko Lopušina je 2004. godine u Srbiji od strane Udruženja novinara Srbije proglašen za najboljeg novinara. Godine 2014. za najboljeg publicistu kada je dobio nagradu „Dragiša Kašiković”. Imenovan je 2018. godine za počasnog doktora nauka Slobomir Univerziteta u Bijeljini.

Rođen je 1951. godine u Raškoj, Srbija. Završio je osnovnu školu i gimnaziju u Brusu i Fakultet političkih nauka u Beogradu. Radio je u listu „Sekundarne sirovine” 1976. kao novinar i urednik, u listu „Zdravo” 1978. kao novinar, u magazinu „Intervju” od 1981. kao novinar, urednik, a 1997. bio i glavni urednik. A potom je bio urednik u magazinu „Profil” (do 1999) i lista „Nedeljni telegraf” (do 2008). Danas je penzioner i reporter „Ilustrovane politike”, „Večernjih novosti”, „Serbiane” iz Detroita, „Ogledala” iz Čikaga, „Srpskog glasa” iz Melburna, Srpskog radija u Los Anđelosu, Srpske zajednice u Mariboru.

Saradnik je SANU i Matice srpske na Srpskoj enciklopediji, poglavlje o iseljenicima i dijaspori. Saradnik je Akademije Republike Srpske o Srbima u rasejanju u Enciklopediji Republike Srpske. Saradnik je Srpskog instituta u Vašingtonu i Matice iseljenika Srbije. Autor je Enciklopedije srpske dijaspore i još desetak knjiga o rasejanju, tajnim službama i tajnim društvima.

Nosilac je Ordena Vuk Stefanović Karadžić države Srbije i drugih priznanja.

Živi u Zemunu.

Budite prvi koji će napisati recenziju “Srbi u Nemačkoj od Getea do danas”

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.


Još nema komentara.