Срби у Немачкој од Гетеа до данас

Шифра производа: 29989
Срби у Немачкој од Гетеа до данас
Број страна / Повез / Писмо:
398 / Тврд / Ћирилица
Димензије: 22 × 21 cm
ИСБН: 978-86-515-1462-6
Година издавања: 2019.
Издавач / Суиздавач: Издавачка кућа Прометеј

Цена: 2,500.00 RSDЦена са попустом: 2,000.00 RSD

Навршило се педесет година од како су се Југославија и Немачка договориле око извоза југословенске и српске радне снаге и њиховог боравка на привременом раду. Ови гостујући радници на немачком се називају гастарбајтери, али је тај појам код нас схваћен пежоративно, па их српска јавност деценијама сматра „немачким робовима“.

У српској јавности је мало познато да су први гастарбајтери стигли у Немачку још почетком 20. века. Економски мигранти масовније стижу у немачке областијош пре Првог светског рата. Били су то сиромашни житељи Лике, Горског Котара, Босне, Далмације, Србије и Македоније, који су тражили посао у немачким рудницима. Прилив миграната се наставио између два светска рата, посебно после крвавог гушења генералног штрајка рудара у Босни, велике кризе у пољопривреди и проглашења Обзнане 1920. Број југословенских грађана у Немачкој  био је између два светска рата у сталном порасту од 14.067 крајем двадесетих до 58.420 крајем тридесетих. Међу њима било је десетак хиљада Срба и Црногорца.

Марко Лопушина

Писац Марко Лопушина је 2004. године у Србији од стране Удружења новинара Србије проглашен за најбољег новинара. Године 2014. за најбољег публицисту када је добио награду „Драгиша Кашиковић”. Именован је 2018. године за почасног доктора наука Слобомир Универзитета у Бијељини.

Рођен је 1951. године у Рашкој, Србија. Завршио је основну школу и гимназију у Брусу и Факултет политичких наука у Београду. Радио је у листу „Секундарне сировине” 1976. као новинар и уредник, у листу „Здраво” 1978. као новинар, у магазину „Интервју” од 1981. као новинар, уредник, а 1997. био и главни уредник. А потом је био уредник у магазину „Профил” (до 1999) и листа „Недељни телеграф” (до 2008). Данас је пензионер и репортер „Илустроване политике”, „Вечерњих новости”, „Сербиане” из Детроита, „Огледала” из Чикага, „Српског гласа” из Мелбурна, Српског радија у Лос Анђелосу, Српске заједнице у Марибору.

Сарадник је САНУ и Матице српске на Српској енциклопедији, поглавље о исељеницима и дијаспори. Сарадник је Академије Републике Српске о Србима у расејању у Енциклопедији Републике Српске. Сарадник је Српског института у Вашингтону и Матице исељеника Србије. Аутор је Енциклопедије српске дијаспоре и још десетак књига о расејању, тајним службама и тајним друштвима.

Носилац је Ордена Вук Стефановић Караџић државе Србије и других признања.

Живи у Земуну.

Будите први који ће написати рецензију “Срби у Немачкој од Гетеа до данас”

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.


Још нема коментара.