Srbi u Austriji

Šifra proizvoda: 30107
Srbi u Austriji
Broj strana / Povez / Pismo:
584 / Tvrd / Ćirilica
Dimenzije: 21 × 22 cm
ISBN: 978-86-515-1477-7
Godina izdavanja: 2020.
Izdavač / Suizdavač: Izdavačka kuća Prometej

Cena: 2.500,00 din.Cena sa popustom: 2.000,00 din.

Tokom drugog austrijsko-turskog rata, kada je Osmansko cartsvo povratilo Beograd u strahu od Turaka, srpski narod je predvođen patrijarhom Arsenijem Četvrtim Jovanovićem, opet prebegao preko Save i Dunava u Habzburšku carevinu.

Od milion Srba u bečkom carstvu, u novoj državi Austriji živelo je tek nekoliko hiljada. Sredinom šezdesetih, broj naših ljudi je sa seobom radnika počeo da raste. O radnicima na privremenom radu u SFRJ birnuli su CK Savez komunista Jugoslavije, SSRN, Savez sindikata Jugoslavije, Ministarstvo spoljnih poslova, a u Austriji su Radničke komore i Savezi sindikata Austrije počeli da usmeravaju i organizuju život gastarbajtera.

Seobe naših ljuda u Austriju traju i danas. Obogaćuje je novi talas studenata koji se školuju na univerzitetima.

Ova knjiga je naša priča o pet vekova seoba i pola veka privremenog sprskog života u Austriji.

Autori

Marko Lopušina

Pisac Marko Lopušina je 2004. godine u Srbiji od strane Udruženja novinara Srbije proglašen za najboljeg novinara. Godine 2014. za najboljeg publicistu kada je dobio nagradu „Dragiša Kašiković”. Imenovan je 2018. godine za počasnog doktora nauka Slobomir Univerziteta u Bijeljini.

Rođen je 1951. godine u Raškoj, Srbija. Završio je osnovnu školu i gimnaziju u Brusu i Fakultet političkih nauka u Beogradu. Radio je u listu „Sekundarne sirovine” 1976. kao novinar i urednik, u listu „Zdravo” 1978. kao novinar, u magazinu „Intervju” od 1981. kao novinar, urednik, a 1997. bio i glavni urednik. A potom je bio urednik u magazinu „Profil” (do 1999) i lista „Nedeljni telegraf” (do 2008). Danas je penzioner i reporter „Ilustrovane politike”, „Večernjih novosti”, „Serbiane” iz Detroita, „Ogledala” iz Čikaga, „Srpskog glasa” iz Melburna, Srpskog radija u Los Anđelosu, Srpske zajednice u Mariboru.

Saradnik je SANU i Matice srpske na Srpskoj enciklopediji, poglavlje o iseljenicima i dijaspori. Saradnik je Akademije Republike Srpske o Srbima u rasejanju u Enciklopediji Republike Srpske. Saradnik je Srpskog instituta u Vašingtonu i Matice iseljenika Srbije. Autor je Enciklopedije srpske dijaspore i još desetak knjiga o rasejanju, tajnim službama i tajnim društvima.

Nosilac je Ordena Vuk Stefanović Karadžić države Srbije i drugih priznanja.

Živi u Zemunu.


Svetlana Matić

Budite prvi koji će napisati recenziju “Srbi u Austriji”

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.


Još nema komentara.