Srbi i antipatriotizam

Šifra proizvoda: 30189
Srbi i antipatriotizam
Broj strana / Povez / Pismo:
318 / Tvrd / Ćirilica
Dimenzije: 12 × 21 cm
ISBN: 978-86-515-1662-0
Godina izdavanja: 2020.
Izdavač / Suizdavač: Izdavačka kuća Prometej

Cena: 1.100,00 din.Cena sa popustom: 880,00 din.

„Antipatriotizam je politička i društvena pojava koja se može prepoznati u većem ili manjem obimu u svakoj naciji, pa tako i u srpskoj. Pojavljuje se u raznim oblicima: od pisanih i usmenih ostrašćenih iskaza o sopstvenoj naciji, (ne)organizovanog delovanja pojedinaca i grupa protiv patriotski opredeljenih građana i demokratski birane vlasti do otvorenog stavljanja na stranu inostranog neprijatelja. Osnovno obeležje antipatriotizma je „snažna zainteresovanost za razaranje“ sopstvene nacije, njenih institucija, vrednosti i značajnih ličnosti.

Srpski antipatriotizam je samo jedan od oblika istorijskog i aktualnog odnosa pojedinaca, društvenih grupa i političkih partija prema državi i naciji.

Istorija srpskog naroda beleži priličan broj imena onih koji su se isticali antipatriotizmom u raznim oblicima, odnosno pripadali su u raznim oblicima onim Srbima koji su, da se poslužim rečima Nikole Makijavelija „više voleli da njihova otadžbina bude porobljena nego slobodna“.

Zagonetka je u tome što se u različitim isotrijsko-političkim i društvenim epohama održava, obnavlja antisrpski način mišljenja i ponašanja u delu srpske nacije. Ovo saznanje ne sme da vodi u defetizam ili nacionalnu malodušnost već u njemu treba videti podsticaj za angažovanu patriotsku misao i delovanje. Antipatriotizmu može da bude prava prepreka snažna, iskrena i uverljiva patriotska svest i delo.“ – Autor

Naša tragedija narodna zaista ne dolazi od ratovanja sa neprijateljima spoljnim, nego od opevane tzv. narodne nesloge. – Miloš Crnjanski

Zoran Avramović

Budite prvi koji će napisati recenziju “Srbi i antipatriotizam”

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.


Još nema komentara.