Срби и антипатриотизам

Шифра производа: 30189
Срби и антипатриотизам
Број страна / Повез / Писмо:
318 / Тврд / Ћирилица
Димензије: 12 × 21 cm
ИСБН: 978-86-515-1662-0
Година издавања: 2020.
Издавач / Суиздавач: Издавачка кућа Прометеј

Цена: 1,100.00 RSDЦена са попустом: 880.00 RSD

„Антипатриотизам је политичка и друштвена појава која се може препознати у већем или мањем обиму у свакој нацији, па тако и у српској. Појављује се у разним облицима: од писаних и усмених острашћених исказа о сопственој нацији, (не)организованог деловања појединаца и група против патриотски опредељених грађана и демократски биране власти до отвореног стављања на страну иностраног непријатеља. Основно обележје антипатриотизма је „снажна заинтересованост за разарање“ сопствене нације, њених институција, вредности и значајних личности.

Српски антипатриотизам је само један од облика историјског и актуалног односа појединаца, друштвених група и политичких партија према држави и нацији.

Историја српског народа бележи приличан број имена оних који су се истицали антипатриотизмом у разним облицима, односно припадали су у разним облицима оним Србима који су, да се послужим речима Николе Макијавелија „више волели да њихова отаџбина буде поробљена него слободна“.

Загонетка је у томе што се у различитим исотријско-политичким и друштвеним епохама одржава, обнавља антисрпски начин мишљења и понашања у делу српске нације. Ово сазнање не сме да води у дефетизам или националну малодушност већ у њему треба видети подстицај за ангажовану патриотску мисао и деловање. Антипатриотизму може да буде права препрека снажна, искрена и уверљива патриотска свест и дело.“ – Аутор

Наша трагедија народна заиста не долази од ратовања са непријатељима спољним, него од опеване тзв. народне неслоге. – Милош Црњански

Зоран Аврамовић

Будите први који ће написати рецензију “Срби и антипатриотизам”

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.


Још нема коментара.