Пад Берлинског зида и уједињење Немачке – тридесет година после

Шифра производа: 30278
Пад Берлинског зида и уједињење Немачке – тридесет година после
Број страна / Повез / Писмо:
319 / Броширан / Ћирилица
Димензије: 14 × 20 cm
ИСБН: 978-86-515-1757-3
Година издавања: 2021.
Издавач / Суиздавач: Издавачка кућа Прометеј

Цена: 990.00 RSDЦена са попустом: 690.00 RSD

Октобра 1990. Немачка се ујединила после пуне четири деценије поделе као последице пораза у Другом светском рату. Годину дана раније 1989, срушен је Берлински зид. У жестоком, до тада невиђеном стампеду стотине хиљада грађана са обе стране границе, нестао је један од највећих, а можда и највећи симбол хладног рата; симбол политичког, војног, идеолошког и свакаквог другог сучељавања Истока и Запада, двају блокова на чијем су челу биле две водеће светске силе – Совјетски Савез и Сједињене Амричке Државе.

То су били догађаји који су променили ток европске, па и светске историје; мењала се политичка карта света, нестајале су једне, а појављивале се друге, нове државе, често насилним путем, употребом оружја.

Од тих, деведесетих година прошлог века, до дана данашњег, упорно и са правом се понавља крилатица да после рушења Берлинског зида и уједињења Немачке, више ништа није исто. Свет је данас нешто сасвим друго, драстично се разликује од оног у коме смо живели до тада. Нажалост, најчешће не у позитивном смислу како су то народи Европе желелу, надали се и очекивали.

Ову књигу написао је непосредни сведок историјских збивања с краја прошлог и почетка овог века, дугогодишњи шеф спољнополитичке редакције Танјуга и дописник из Совјестког Савеза, Ђорђе Милошевић.

Ђорђе Милошевић

Будите први који ће написати рецензију “Пад Берлинског зида и уједињење Немачке – тридесет година после”

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.


Још нема коментара.