Историчар у времену преломних и судбинских тренутака

Шифра производа: 30003
Историчар у времену преломних и судбинских тренутака
Број страна / Повез / Писмо:
238 / Тврд / Ћирилица
Димензије: -
ИСБН: 978-86-515-1477-0
Година издавања: 2019.
Издавач / Суиздавач: Издавачка кућа Прометеј

Цена: 1.650,00 дин.Цена са попустом: 1.320,00 дин.

Нова, друга књига  интервјуа академика Василија Крестића доноси нам 43 његова разговора с новинарима и обухвата време од краја 2010. до краја 2018. године. Питања, а тиме и садржаје интервјуа, иницирали су сами новинари, те је већ на први поглед јасно колико су медији и даље били заинтересовани да чују Крестићево мишљење о разним актуелним темама.

Једно од незаобилазних питања било је о Косову и Метохији као и проблема који су у вези са статусом тог дела Србије, потом питање Војводине, односа Црне Горе према Србији као и признавање тзв. државе Косово од стране Црне Горе, санкција према Русији, положаја Срба у Црној Гори, протеривања српског језика из црногорских школа, кривотворења историје, и тзв. Црногорске православне цркве.

Овом књигом добијамо увид и историчарево мишљење о уласку Србије у Европску унију, те о њеном чланству у НАТО, као и о руско-српским односима.

Уколико се данас још неко пита зашто је дошло до рата између Хрвата и Срба и ко је заправо крив за тај рат, одговоре ће моћи да пронађе овде, где су Крестићеви одговори имали задатак да научно провереним подацима шире истину.

Како се већ неколико година налази на водећој позицији Друштва за подизање меморијалног центра српских жртава геноцида у XX веку, интервјуи Василија Крестића доносе нам и сазнања с којим циљем је Друштво заправо и основано, који су то проблеми са којим се оно суочава, ко га подржава, а изнета је жеља да се попишу српске жртве, почевши од оних који су пострадали у балканским ратовима па све до распада Југославије.

Василије Крестић, историчар је који није ћутао, већ се кад год је сматрао да је потребно јавно оглашавао, јавности сада даје на увид другу књигу разговора с новинарима која својим садржајем сведочи о времену, догађајима и људима, али и о самом аутору.

Полазећи увек у својим оценама и мишљењима од научно проверених чињеница и чврстих уверења, Василије Крестић увек је имао у виду само интересе народа и државе којима припада, и никад није показао намеру да било коме нанесе зло.

Василије Ђ. Крестић

Будите први који ће написати рецензију “Историчар у времену преломних и судбинских тренутака”

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.


Још нема коментара.