Život je planina

Šifra proizvoda: 29793
Život je planina
Edicije:
Broj strana / Povez / Pismo:
117 / Tvrd / Ćirilica
Dimenzije: -
ISBN: 978-86-515-1308-7
Godina izdavanja: 2018.
Izdavač / Suizdavač: Izdavačka kuća Prometej

Cena: 550,00 din.Cena sa popustom: 440,00 din.

Priče koje odišu životom

 

Knjiga Život je planina Stanke Ćalasan sadrži 30 proza, uglavnom zavičajnih.

Priče odišu životom, kazivanje je sažeto, bez velike priče i objašnjenja, što je dobro i stilski novo. Tematski su raznovrsne. Život u njima je pun iznenađenja, neočekivanih suprotnosti – uz ljepotu, radost života, odmah je tu i opasnost, neizvjesnost, pa i tragedija. Te ljude gorštake, zavičajce životno iskustvo je naučilo skoro instiktivnom samoodržavanju bez kog se ne bi opstalo i to je literarno dobro iskazano. Ne samo u sudaru sa tegobnim životom, surovom prirodom već i nametnutom normom, pri čemu se moraju mijenjati običaji pa se Božić slavi krijući, božićno jagnje se kolje u podrumu, a djeca uče da ne treba da se krste jer im je otac komunista. Te priče su nabijene životnom snagom, slikovitošću, date su u rezovima, kao da su u durmitorskom kršu urezivane. Uz to, rečenice su kratke, skoro neviđeno, što me i kao književnika i kao čitaoca fasciniralo.

Sudar sa prirodnom stihijom, zov prirode i snaga samoodržanja, pričama su dali posebnu snagu i uvjerljivost. One su bliske Kočićevim pričama (niko nije tako snažno i slikovito opisao prirodu, njenu narav i nepredvidivost kao što je on činio), i otuda to „glaskanje“ je viši nivo suprotstavljanja opakosti prirode nego što je to kod Kočića, jer kod njega obično ljudi neminovno postaju žrtve prirodne stihije. Kod Stanke se oni znaju i njoj takvoj suprotstaviti, nadmudriti je, doskočiti joj.

Divno je prikazana pritajena drama spremanja u novo, kolonizacija u Vojvodinu, taj, skoro naredbodavni odlazak u „obećanu zemlju“, sudar sa novim pravilima, običajima, sa „brazdom kojoj nema kraja“ i zadružnim, a skoro kmetskim kulučenjem za „zajednicu“. Posebno su bolni ti unutrašnji lomovi kod ljudi, razapetih između „zadataka Partije“ i porodičnih sudbina.

Iz Stankinih zavičajnih priča zrači ljubav prema zavičaju, prirodi, kućama, zasjenicima, vrhovima, posebno ljudima, bez obzira da li su oni najbliža rodbina ili kompije, odnosno zemljaci. Mlada osoba instinktivno naslućuje u svemu tome zov života.

U Stankinim pričama ima mnogo nostalgije i to je ono što njenom pričanju daje posebnost, jer je svačija nostalgija, iako se ona imenuje istom riječi, drugačija. U njenim pričama ima dosta dječje radosti, pojedinačnih i grupnih sudbina, djevojačkih, mladićkih, majčinih i ko zna još čijih. Ima tu samotnika, zanesenjaka, pa i osobenjaka, svejedno – sve kolaž tog svijeta djetinjstva i odrastanja, kolaž života i sudbina, a zapravo je sve to slika nečega što je skoro zašlo „s one strane Durmitora“, dakle nepovratno.

Sve dato na jedan sočan, sažet način, kao u kamenu od drugih i jakih kiša, snjegova i vjetrova, mrazeva što su izbrazdane pruge durmitorskih litica (Prutoša i ostale), kao neka izatkana struka koja se još ponegdje nađe u starinskim domovima durmitorskim, pivskim, svejedno. I sve je to izazovno u Stankinoj priči, odnosno pričama. Tu idu i običaji, ljudske naravi, moral, pojedinačna iskakanja koja obično rezultiraju tragedijom.

Ima divnih, neobičnih opisa likova i njihovih uzajamnih emotivnih komunikacija.

Priče zbirke Život je planina su dobre, orginalne, stilski nove, osebujne.

Vjerujem da će čitaocu biti zanimljive. S te strane od srca preporučujem da se knjiga štampa.

U Podgorici, 20. april 2017.

Miroje Vuković

Stanka Ćalasan

Budite prvi koji će napisati recenziju “Život je planina”

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.


Još nema komentara.