Usta mi puna višanja

Šifra proizvoda: 30236
Usta mi puna višanja
Preuzmite odlomak:
Broj strana / Povez / Pismo:
205 / Broširan / Ćirilica
Dimenzije: 14 × 20 cm
ISBN: 978-86-515-1721-4
Godina izdavanja: 2020.
Izdavač / Suizdavač: Izdavačka kuća Prometej

Cena: 790,00 din.Cena sa popustom: 632,00 din.

Stefan i Jakov, braća po bolu, zauvek su vezana traumom odrastanja u domu seoskog sveštenika – oca Ljube. Njihovo detinjstvo obeleženo je mučnim inicijacijama u svet odraslih i veru kakvom je Ljuba propoveda.

Arhetipski negativac pod mantijom istovremeno je i vrhovni autoritet u selu – beskrupulozan u svojim namerama i beskrajno predan u njihovoj realizaciji. Dva dečaka, u svojoj neiskvarenosti, ogledalo su njegovog posrnuća. Dok pokušavaju da se izbore sa okrutnostima koje im priređuje kod kuće, dečaci su istovremeno svedoci dešavanja oko sebe po prepoznatljivom patrijarhalnom obrascu srpskog sela.

Lirski tok Stefanove svesti, poput junaka Lorensa Darela, prikazaće svet teških boja i ubrzanog disanja, iskazujuću dubinsku podeljenost ličnosti u trenucima kada stvarnost postane suviše teška za samo jednog čoveka.

Ko je onaj u čijoj senci tražimo slobodu? Možemo li se prepoznati u očima drugog, ako samo jedan pamti šta je bilo pre?

Putevima Stefanovih sećanja pratimo prošle događaje, a budućnost je ta koja ostaje upitna – može li se ona dočekati uzvodno, ako zamislimo da postoji kraj večnom ponavljanju istog?

Usta mi puna višanja jeste priča o (ne)pripadanju, (ne)prihvatanju i (ne)mogućnosti da se ode.

Aleksandar Tanurdžić

Aleksandar Tanurdžić rođen je 07. 12. 1988. u Somboru, u kom završava gimnaziju
i Dramski studio pri somborskom Narodnom pozorištu. Dalje školovanje nastavlja na Filozofskom fakultetu u Novom Sadu na Odseku za srpski jezik i književnost, a diplomu master studija stiče na Odseku za komparativnu književnost sa teorijom književnosti.
Prvu kratku priču pod nazivom Terevenka objavljuje 2013. godine u časopisu za kulturu „Avangrad”, a nakon toga, 2018. u hrvatskom časopisu „Zvona i nari” objavljuje dve priče: Princip kruga i Nikad i sad.

Pokretač je radionica kreativnog pisanja In medias res, koje se održavaju poslednje četiri godine.

Aleksandar je knjižar u kultnoj knjižari Most, a kao pomoćnik urednika svoje mesto pronašao je u izdavačkoj kući Prometej.

Veruje u važnost porekla, korena i sredine u kojoj se odrasta i zbog toga Riđicu – selo iz kog potiče – oseća kao izvor sopstva, a pomalo i inspiracije.
Bavi se rukometom, s ponosom ističući svoju poziciju golmana, a u slobodno vreme piše i navija za Čelsi
.
Usta mi puna višanja njegov je prvi roman.

Budite prvi koji će napisati recenziju “Usta mi puna višanja”

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.


Još nema komentara.