Tokso

Šifra proizvoda: 30095
Tokso
Edicije: ,
Broj strana / Povez / Pismo:
149 / Broširan / Latinica
Dimenzije: 20 cm
ISBN: 978-86-515-1553-1
Godina izdavanja: 2019.

Cena: 790,00 din.Cena sa popustom: 632,00 din.

Glavni junaci zbirke priča Tokso su mlade Slovakinje koje, tražeći bolje uslove za život u inostranstvu, u odnosima sa strancima, ali u sudarima različitih kultura, otkrivaju radosti i patnje majčinstva, kao i svoja kontradiktorna osećanja prema drugim majkama i njihovoj deci.

Autorka u centar zbivanja stavlja junakinje koje „boluju” od pogrešne percepcije stavrnosti: „neprijatne” spremačice, „uvek zauzeti” muževi i „drski” trgovci. Na taj način mlade žene počinju da shvataju da jedino same sebi mogu biti od pomoći, i da je ponekad potrebno sa užasom otkriti tamnu stranu svoje ličnsoti.

Ivana oživljava modernu gospođu Dalovej, slušajući šapat Virdžinije Vulf, vrtoglavo i smelo pogađa u centar.

Ivana Dobarkovova

Ivana Dobrakovova (1982, Bratislava) studirala je prevodilaštvo na Filozofiskom fakultetu Univerziteta Komenskog u Bratislavi.

Debitovala je zbirkom pripovedaka Prva smrt u porodici, sa kojom je ušla u finale nagrade Anasoft litera i dobila je nagradu „Jan Johanides”. Usledila je zbirka priča Tokso (2013). Za knjigu Majke i kamiondžije nagrađena je Evropskom nagradom za književnost.

Pripovetke je objavljivala u časopisima i antologijama u Slovačkoj i u inostranstvu. Dobitnica je više nagrada na književnim konkursima. Prevodi sa francuskog i italijanskog. Za prevod Ruskog romana Emanuela Karera dobila je nagradu „Jan Holi”. Živi u Torinu.

Budite prvi koji će napisati recenziju “Tokso”

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.


Još nema komentara.