Povratak

Šifra proizvoda: 30115
Povratak
Edicije: ,
Broj strana / Povez / Pismo:
171 / Broširan / Ćirilica
Dimenzije: 21 cm
ISBN: 978-86-515-1592-0
Godina izdavanja: 2020.
Izdavač / Suizdavač: Izdavačka kuća Prometej

Cena: 600,00 din.Cena sa popustom: 480,00 din.

Znam ja to jer sam Srbin. Ali Srbin što je carstvo najvernije služio i carstvu veran bio, isto kao što su mi i preci bili. I ja sam među njima pravi pas austrijski bio i ostao, srećan jer carske cokule nosim, feldvebelom me zovu i možda, ako dobar i poslušan budem, i nagradno odsustvo dobijem, a sa njim i tri meseca škole oficirske, što je unapređenje o kome sam samo mogao da sanjam.

            To što sam želeo, to sam i dobio. Pušku, knjigu, prekomandu, oficirsku-obaveštajnu školi, navodni sanatorijum – u kome nikada nisam bio, zatim, čizme oficirske, dve zvezde na okovratniku, front, boj, zarobljeništvo i uvlačenje u neprijateljske redove.

 

[…]

Jer ja, Srbin, austrougarski oficir, koji na svoju zemlju ide, u svakom momentu sm znao ko sam, šta sam, čiji sam i za koga radim. Vojnik sam bio, vojnik sam ostao. U duši svojoj, odnos prema državi za koju sam ratovao nije se bitno promenio. Ostao je isti. Jednom Austrijanac, uvek Austrijanac. Jednom sluga, uvek sluga. Jednom izdajnik, uvek izdajnik. Jednom prokletnik, uvek prokletnik. Tako je od kada je sveta i veka. I ništa, ama baš ništa, ne može to promeniti. – iz Romana

 

Bojan Drašković

Budite prvi koji će napisati recenziju “Povratak”

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.


Još nema komentara.