Kamen

Šifra proizvoda: 29739
Kamen
Preuzmite odlomak:
Edicije:
Broj strana / Povez / Pismo:
162 / Tvrd / Ćirilica
Dimenzije: -
ISBN: 978-86-515-1238-7
Godina izdavanja: 2017.
Izdavač / Suizdavač: Izdavačka kuća Prometej

Cena: 500,00 din.Cena sa popustom: 400,00 din.

Pesnici ostaju deca celoga života, pa ma u kom žanru pisali. Fantazmagorične senzacije krase i novu knjigu proze Miće Savanovića; to su priče, zapisi i crtice iz rane mladosti. Zmijanjski ambijent je bogomdan predeo Savanovićevog detinjstva. Namah se setimo velikoga Petra Kočića i njegovih „prkosa i zanosa“ vezanih za ovaj kraj koji je u pripovetkama dobio mitski karakter i značaj. Nanovo zaći u ovu arkadijsku lepotu znači umiti se svetlošću krajiškog života i punoćom trajanja na svetu, dodirnuti biografsku aortu pisca koji nam je svima s toga kraja ideal. Pišući o jednom, sećamo se drugog. To su koncentrični krugovi različitih prečnika iz istog centra. Neminovno, tragom zmijanjske carevine u jeziku.

Čitajući lirsku prozu Miće Savanovića zapažamo bogatstvo zavičajne leksike, blaga bez kojeg nema maternje topline izraza: piladija, ćišik, vodjer, meter, brstina, podkvačiti, grtati… Dabogme, dugine boje maternjeg jezika ozvončile su se čudesnim semantičkim sjajem svake reči ponaosob i tako same (u sebi) formirale sinestezijsku klicu malih poetskih eksplozija u svemiru nepreglednih životnih senzacija, odnosno, rasprslih rečenica i pasusa potom, onog prozno-poetskog teksta koji podseća na fisiju jezika.

… Savanovićeve „pesme u prozi“ u dobrom delu knjige „Kamen“ zatičemo i prepoznajemo kao tkanicu jednog Zmijanjca na tragu kočićevske kosmogonije. I sa karakterološke linije likova, Savanović dodiruje Kočića, likovi se rađaju jedni iz drugih, u paradigmi zmijanjskog mentaliteta, istina, u knjizi „Kamen“, sa naglašenom dokumentarističkom podlogom u imenima i toponimima.

Ko god se dočepa ove knjige, osetiće magnetizam pesničkog nerva Miće Savanovića, ostaće ulovljen u lepotu jednog mikro-ambijenta koji poseduje elemente i sistem makro-sveta. „Kamen“ je knjiga zavodljivog ljudikanja i eglena, kaleidoskom amblematične planinske naravi i govora. Mićo Savanović nastavlja da iznenađuje svoje čitaoce produbljujući rudnik i lavirinte jezičkog beskraja, kojima uzbuđeno hodi ostavljajući iza sebe spasonosnu Arijadninu nit svog korena i porekla. – Nenad Grujičić

Mićo M. Savanović

Budite prvi koji će napisati recenziju “Kamen”

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.


Još nema komentara.