Ispred smrtnog talasa

Šifra proizvoda: 29734
Ispred smrtnog talasa
Edicije:
Broj strana / Povez / Pismo:
79 / Tvrd / Ćirilica
Dimenzije: -
ISBN: 978-86-515-1290-5
Godina izdavanja: 2017.
Izdavač / Suizdavač: Izdavačka kuća Prometej

Cena: 400,00 din.Cena sa popustom: 320,00 din.

Knjiga „Ispred smrtnog talasa“ testamentarna je knjiga autora. U osnovi polazi kao ljubavna poezija, sa ambicijama da govori o univerzalijama ljudskog života, kao verzija slovenskog egzistencijalizma o kome je, vezano za Tamaševu poeziju, obimno pesnikovo nastojanje da se ne zgasi svetlo nade za čovečanstvo bez obzira na smrtnost pojedinačnih života.

Sintagma „Vže na sannah“ je iz „Pouka Volodimira Monomaha“, ukrajinskog kneza, jednog od najumnijih utemeljivača Kijevske Rusi (ne Rusije). Podrazumeva oporuku umirućeg kneza po običaju Ukrajinca i Rusa da, zbog pretećne zime u toku godine, umrlog voze na poslednji počinak saonicama, za razliku od trojke koja juri kroz mećavu simbolišući egzaltaciju životom.

Julijan Tamaš

Julijan Tamaš (Vrbas, Bačka, 4. avgust 1950) redovni je profesor Rusinske književnosti i Ukrajinske književnosti sa opštom književnošću. Predavao je na Filozofskom fakultetu u Novom Sadu (1975–2015) i na univerzitetima Užgoroda, Lavova, Kijeva, Prešova, Filadelfije, Toronta, Čikaga, Trira, Tartua, Beograda, Zagreba i Broclava. Za akademika Nacionalne akademije nauka i umetnosti 2004. godine. Počasni je doktor Užgorodskog nacionalnog univerziteta (2009).

Pesnik, romansijer, esejist i filolog, objavio je pedeset pet autorskih knjiga i preko hiljadu jedinica iz književnosti i nauke o književnosti o svim slovenskim književnostima i poetikama regionalnih i malih književnih tradicija u svetu, uvek sa teorijskim i komparativnim pristupom.

Tamaš piše na rusinskom, srpskom i ukrajinskom jeziku i po tome, kao i po vrednosnim orijentacijama i poetici, svrstava se u srednjoevropske pisce, što najčešće ima za posledicu da, kao i svako ko pripada svima – ne pripada nikome, a logično bi bilo da ga kao svog pisca prihvataju najmanje tri navedene jezičke, književne i kulturne tradicije.

Budite prvi koji će napisati recenziju “Ispred smrtnog talasa”

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.


Još nema komentara.