VASA STAJIĆ

Šifra proizvoda: 29527
VASA STAJIĆ
Broj strana / Povez / Pismo:
320 / Tvrd / Ćirilica
Dimenzije: 16 × 24 cm
ISBN: 978-86-515-1178-6
Godina izdavanja: 2016.
Izdavači / Suizdavači: Izdavačka kuća Prometej, RTV, Novi Sad

Cena: 1.800,00 din.Cena sa popustom: 1.440,00 din.

Saša S. Marković rođen je 1968. godine u Džigolju u blizini Prokuplja. Veći deo svog detinjstva proveo je u Ratkovu. Akademsko obrazovanje stekao je na Filozofskom fakultetu u Novom Sadu. Nastavnik je istorije u zvanju vanrednog profesora na Pedagoškom fakultetu u Somboru, Univerziteta u Novom Sadu. Predmet njegovog istraživačkog interesovanja je refleksija evropskih društvenih i obrazovno-vaspitnih ideja kod Srba u 19. i 20. veku kao i uticaj društvene misli na stvaranje nacionalnog i šireg kulturnog identiteta. S tim u vezi, u određenim radovima njegovo zanimanje je bilo vezano za istraživanje prošlosti današnjeg prostora Vojvodine. Autor je više desetina naučno-stručnih radova. Objavio je četiri monografije.

„Životni put Vase Stajića (1878–1914) uveliko odrešuje karakter njegove ličnosti. Skromnost, istrajnost, posvećenost, zanesenjaštvo u bolje sutra, ranjiva pravdoljubivost, humanistički socijalizam, nacionalno prosvetiteljstvo i poverenje u moralnost naroda samo su poneke od prepoznatih osobina kod Vase Stajića tokom njegovog života.

Istrajavajući na očuvanju i negovanju vrednosti i poštovanju intelektualaca koji ih stvaraju, Stajić je zapravo pripadao krugu istinskih reformatora koji su promene pokretali najpre u sebi pa ih nudili drugima, pri tom stalno se uzdajući u snagu i neiscrpnost novih saznanja. Otud je proizlazio njegov humanizam i nada u uspeh čovečanstva uprkos ratovima.“ (iz uvoda)

Saša Marković

Saša Marković rođen je 1968. u Džigolju u blizini Prokuplja. Akademsko obrazovanje stekao je na Filozofskom fakultetu u Novom Sadu. Nastavnik je istorije u zvanju vanrednog profesora na Pedagoškom fakultetu u Somboru, Univerziteta u Novom Sadu. Predmet njegovog istraživačkog interesovanja je refleksija evropskih društvenih i obrazovno-vaspitnih ideja kod Srba u 19. i 20. veku kao i uticaj društvene misli na stvaranje nacionalnog i šireg kulturnog identiteta. S tim u vezi, u određenim radovima njegovo zanimanje je bilo vezano za istraživanje prošlosti današnjeg prostora Vojvodine.

Budite prvi koji će napisati recenziju “VASA STAJIĆ”

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.


Još nema komentara.