ВАСА СТАЈИЋ

Шифра производа: 29527
ВАСА СТАЈИЋ
Број страна / Повез / Писмо:
320 / Тврд / Ћирилица
Димензије: 16 × 24 cm
ИСБН: 978-86-515-1178-6
Година издавања: 2016.
Издавачи / Суиздавачи: Издавачка кућа Прометеј, РТВ, Нови Сад

Цена: 1,800.00 RSDЦена са попустом: 1,080.00 RSD

Саша С. Марковић рођен је 1968. године у Џигољу у близини Прокупља. Већи део свог детињства провео је у Раткову. Академско образовање стекао је на Филозофском факултету у Новом Саду. Наставник је историје у звању ванредног професора на Педагошком факултету у Сомбору, Универзитета у Новом Саду. Предмет његовог истраживачког интересовања је рефлексија европских друштвених и образовно-васпитних идеја код Срба у 19. и 20. веку као и утицај друштвене мисли на стварање националног и ширег културног идентитета. С тим у вези, у одређеним радовима његово занимање је било везано за истраживање прошлости данашњег простора Војводине. Аутор је више десетина научно-стручних радова. Објавио је четири монографије.

„Животни пут Васе Стајића (1878–1914) увелико одрешује карактер његове личности. Скромност, истрајност, посвећеност, занесењаштво у боље сутра, рањива правдољубивост, хуманистички социјализам, национално просветитељство и поверење у моралност народа само су понеке од препознатих особина код Васе Стајића током његовог живота.

Истрајавајући на очувању и неговању вредности и поштовању интелектуалаца који их стварају, Стајић је заправо припадао кругу истинских реформатора који су промене покретали најпре у себи па их нудили другима, при том стално се уздајући у снагу и неисцрпност нових сазнања. Отуд је произлазио његов хуманизам и нада у успех човечанства упркос ратовима.“ (из увода)

Саша Марковић

Саша Марковић рођен је 1968. у Џигољу у близини Прокупља. Академско образовање стекао је на Филозофском факултету у Новом Саду. Наставник је историје у звању ванредног професора на Педагошком факултету у Сомбору, Универзитета у Новом Саду. Предмет његовог истраживачког интересовања је рефлексија европских друштвених и образовно-васпитних идеја код Срба у 19. и 20. веку као и утицај друштвене мисли на стварање националног и ширег културног идентитета. С тим у вези, у одређеним радовима његово занимање је било везано за истраживање прошлости данашњег простора Војводине.

Будите први који ће написати рецензију “ВАСА СТАЈИЋ”

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.


Још нема коментара.