Svetozar Miletić

Šifra proizvoda: 29481
Svetozar Miletić
Broj strana / Povez / Pismo:
326 / Tvrd / Ćirilica
Dimenzije: 16 × 24 cm
ISBN: 978-86-515-1126-7
Godina izdavanja: 2016.
Izdavači / Suizdavači: Izdavačka kuća Prometej, RTV, Novi Sad

Cena: 1.800,00 din.Cena sa popustom: 1.440,00 din.

Prof. dr Dejan Mikavica (1964) zaposlen je kao redovni profesor Filozofskog fakulteta Univerziteta u Novom sadu. Dužnost šefa odseka za istoriju obavljao je od 2004. do 2015. godine. Glavni i odgovorni urednik naučnog časopisa Istraživanja (2009–2015). Oblast užen naučnog i profesionalnog interesovanja je politička i društvena istorija srpskog naroda od šesnaestog do dvadesetog veka. Autor je brojnih istoriografskih studija koje se odnose na političku istoriju Srba, priredio je i objavio istorijske izvore koji se tiču mešunarodnih ugovora, državno-pravnih akata, sabranih i izabranih spisa najistaknutijih predstavnika srpske političke elite u Austrougarskoj.

Još kao dvadesetdvogodišnjak, Miletić je definisao doktrinu srpske državnosti na prostoru Habzburške monarhije u svetlu liberalno-demokratske ideologije, ne odbacujući dotadašnju misao o neophodnosti ustanovljenja političko-teritorijalne autonomije za prečanske Srbe, zasnovane na temeljima crkveno-narodnih privilegija. U surovom ratu koji su njegovi savremenici i deset godina posle njegovog okončanja pamtili kao „najsvirepiji rat koji je ljudska istorija zabeležila“, nije smatrao da se građanskim pravilima može dati prioritet u odnosu na koletkivna prava i u čsopisu Napredak je objašnjavao značaj i smisao ratovanja srpskog naroda za odbranu nacionalno-političke osobenosti.

Istorijska uloga, nacionalni značaj i politički prestiž jednog u javnosti nepoznatog  mladića i njegove političke misli, Svetozara Miletića, od početka srpsko-mađarskog rata pokazala se već u naznakama kao dalekosežna i prestižna i za srpsku onovremenu političku elitu i za celokupnu politiku Srba u Habzburškoj monarhiji sve do njene propasti i ulaska srbijanske vojske u Novi Sad.

Dejan Mikavica

Prof. Dr Dejan Mikavica (1964) zaposlen je kao redovni profesor Filozofskog fakulteta Univerziteta u Novom Sadu. Dužnost šefa Odseka za istoriju obavljao je od 2004. do 2015. godine. Oblast užeg naučnog i profesionalnog interesovanja je politička i društvena istorija srpskog naroda od 16. do 20. veka. Autor je brojnih istoriografskih studija koje se odnose na političku istoriju Srba, priredio je i objavio istorijske izvore koji se tiču međunarodnih ugovora, državno-pravnih akata, sabranih i izabranih spisa najistaknutijih predstavnika srpske političke elite u Austrougarskoj.

Budite prvi koji će napisati recenziju “Svetozar Miletić”

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.


Još nema komentara.