Srbi u Habzburškoj monarhiji – znamenite ličnosti 1526-1918.

Šifra proizvoda: 30113
Srbi u Habzburškoj monarhiji – znamenite ličnosti 1526-1918.
Broj strana / Povez / Pismo:
893 / Tvrd / Ćirilica
Dimenzije: 24 cm
ISBN: 978-86-515-1585-2
Godina izdavanja: 2020.
Izdavači / Suizdavači: Izdavačka kuća Prometej, RTV, Novi Sad

Cena: 2.800,00 din.Cena sa popustom: 2.240,00 din.

Posle propasti srpske srednjovekovne države, a pre presudne Mohačke bitke, Srbi i njihovi tadašnji predvodnici i prvaci, glavari, knezovi, serdari, vojvode, barjaktari, isticali su se po uspešnom, viteškom učestvovanju u borbama za hrišćanske, ugarske i sopstvene, statusne, materijalne, lične i političke interese. Prelazeći u Ugarsku, srpska vlastela i jedan deo srpskog plemstva, svrstavali su se na protivugarsku stranu s uverenjem da je to najbolji, a možda i jedini način da opstanu kao pojedinci, starešine, narodni predstavnici i da pri tom nepovratno ne izgube sve izglede za opstanak naroda i očuvanje njegovog nacionalnog identiteta.

Uz njih su pristajali većinom i svi drugi preseljeni Srbi koji su se najpre, od početka vladavine Matije Korvina kao ugarskog kralja (1458), spontano, a zatim od njegove strane i organizovano, naseljavali opustošene, južne zemlje Kraljevstva i pripremali se za odbranu od turskih zavojevača. Da bi što više pridobio za sebe i svoju državnu politiku tadašnju elitu srpskog naroda, srpsku vlastelu i nacionalne prvake, ovaj vladar Ugarske nudio im je podršku, titule, povlastice, obezbeđujući na taj način pozitivni odgovor despota Vuka Grgurevića, Stefana i Dmitra Jakšića, Miloša Belmuževića, Vladislava, srednjeg sina hercega Stjepana Vukčića Kosaču, Balše Hercegovića, sinova već umrlog Stefana Brankovića – Jovana i Đorđa, Grgura Popovića i porodice Petričić inače srpskih vlastelina u Sremu kao i mnogih drugih istaknutih i uglednih srpskih prvaka i zemljoposednika. – iz Uvoda

Dejan Mikavica

Prof. Dr Dejan Mikavica (1964) zaposlen je kao redovni profesor Filozofskog fakulteta Univerziteta u Novom Sadu. Dužnost šefa Odseka za istoriju obavljao je od 2004. do 2015. godine. Oblast užeg naučnog i profesionalnog interesovanja je politička i društvena istorija srpskog naroda od 16. do 20. veka. Autor je brojnih istoriografskih studija koje se odnose na političku istoriju Srba, priredio je i objavio istorijske izvore koji se tiču međunarodnih ugovora, državno-pravnih akata, sabranih i izabranih spisa najistaknutijih predstavnika srpske političke elite u Austrougarskoj.

Budite prvi koji će napisati recenziju “Srbi u Habzburškoj monarhiji – znamenite ličnosti 1526-1918.”

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.


Još nema komentara.