Срби у Хабзбуршкој монархији – знамените личности 1526-1918.

Шифра производа: 30113
Срби у Хабзбуршкој монархији – знамените личности 1526-1918.
Број страна / Повез / Писмо:
893 / Тврд / Ћирилица
Димензије: 24 cm
ИСБН: 978-86-515-1585-2
Година издавања: 2020.
Издавачи / Суиздавачи: Издавачка кућа Прометеј, РТВ, Нови Сад

Цена: 2,800.00 RSDЦена са попустом: 2,240.00 RSD

После пропасти српске средњовековне државе, а пре пресудне Мохачке битке, Срби и њихови тадашњи предводници и прваци, главари, кнезови, сердари, војводе, барјактари, истицали су се по успешном, витешком учествовању у борбама за хришћанске, угарске и сопствене, статусне, материјалне, личне и политичке интересе. Прелазећи у Угарску, српска властела и један део српског племства, сврставали су се на противугарску страну с уверењем да је то најбољи, а можда и једини начин да опстану као појединци, старешине, народни представници и да при том неповратно не изгубе све изгледе за опстанак народа и очување његовог националног идентитета.

Уз њих су пристајали већином и сви други пресељени Срби који су се најпре, од почетка владавине Матије Корвина као угарског краља (1458), спонтано, а затим од његове стране и организовано, насељавали опустошене, јужне земље Краљевства и припремали се за одбрану од турских завојевача. Да би што више придобио за себе и своју државну политику тадашњу елиту српског народа, српску властелу и националне прваке, овај владар Угарске нудио им је подршку, титуле, повластице, обезбеђујући на тај начин позитивни одговор деспота Вука Гргуревића, Стефана и Дмитра Јакшића, Милоша Белмужевића, Владислава, средњег сина херцега Стјепана Вукчића Косачу, Балше Херцеговића, синова већ умрлог Стефана Бранковића – Јована и Ђорђа, Гргура Поповића и породице Петричић иначе српских властелина у Срему као и многих других истакнутих и угледних српских првака и земљопоседника. – из Увода

Дејан Микавица

Проф. Др Дејан Микавица (1964) запослен је као редовни професор Филозофског факултета Универзитета у Новом Саду. Дужност шефа Одсека за историју обављао је од 2004. до 2015. године. Област ужег научног и професионалног интересовања је политичка и друштвена историја српског народа од 16. до 20. века. Аутор је бројних историографских студија које се односе на политичку историју Срба, приредио је и објавио историјске изворе који се тичу међународних уговора, државно-правних аката, сабраних и изабраних списа најистакнутијих представника српске политичке елите у Аустроугарској.

Будите први који ће написати рецензију “Срби у Хабзбуршкој монархији – знамените личности 1526-1918.”

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.


Још нема коментара.