Srbi u Habzburškoj monarhiji – znamenita dokumenta 1538–1918.

Šifra proizvoda: 30089
Srbi u Habzburškoj monarhiji – znamenita dokumenta 1538–1918.
Broj strana / Povez / Pismo:
480 / Tvrd / Ćirilica
Dimenzije: 16 × 24 cm
ISBN: 978-86-515-1558-6
Godina izdavanja: 2019.
Izdavači / Suizdavači: Izdavačka kuća Prometej, RTV, Novi Sad

Cena: 2.800,00 din.Cena sa popustom: 2.240,00 din.

Zbornik Znamenita dokumenta za istoriju srpskog naroda 1538–1918. zamišljen je kao pomoćni udžbenik i sredstvo za izvođenje vežbi iz predmeta Nacionalna istorija novog veka na grupi za istoriju Filozofskog fakulteta u Novom Sadu.
Priređivači su se zalagali da pronađu i objasne u kratkim crtama dokumenta koja su imala značaj i neposredne posledice na opstanak i napredak srpskog naroda u celini, koji je u ovom periodu bio nastanjen u velikim carstvima, pre svih u Habzburškoj monarhiji i Otomanskoj imperiji. Upravo zbog te činjenice preuzeti su i objašnjeni mirovni ugovori između ta dva carstva, a posebno one tačke koje su se odnosile na položaj srpskog naroda.
Međunarodni ugovori i druga pravna akta dopunjeni su programima koji suštinski predstavljaju zasebnu celinu, ali su ovde izloženi hronološki kako bi zadržali ujednačen metodoški pristup koji proizilazi iz naslova ove zbirke. U okviru pisanih nacionalnih i političkih programa, posebno mesto zauzima Načertanije Ilije Garašanina kao plan o stvaranju snažne, nezavisne Srbije na onim prostorima gde je srpski narod istorijski predstavljao etničku većinu. Sa druge strane, u hronološkom okviru početka XX veka donosimo dokumenta koja ovaj srpski program pretvaraju u jugoslovenski (Niška i Krfska
deklaracija), dok je poslednji dokument u zbirci Akt o proglašenju Kraljevine Srba, Hrvata i Slovenaca, čime je srpska nezavisna država svoj kontinuitet i prava prenela na zajedničku jugoslovensku državu i time okončala viševekovnu borbu i san o obnovi i stvaranju moderne srpske države, u narednih 88 godina. – iz Uvoda

Dejan Mikavica

Prof. Dr Dejan Mikavica (1964) zaposlen je kao redovni profesor Filozofskog fakulteta Univerziteta u Novom Sadu. Dužnost šefa Odseka za istoriju obavljao je od 2004. do 2015. godine. Oblast užeg naučnog i profesionalnog interesovanja je politička i društvena istorija srpskog naroda od 16. do 20. veka. Autor je brojnih istoriografskih studija koje se odnose na političku istoriju Srba, priredio je i objavio istorijske izvore koji se tiču međunarodnih ugovora, državno-pravnih akata, sabranih i izabranih spisa najistaknutijih predstavnika srpske političke elite u Austrougarskoj.

Budite prvi koji će napisati recenziju “Srbi u Habzburškoj monarhiji – znamenita dokumenta 1538–1918.”

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.


Još nema komentara.