Kočić i Princip

Šifra proizvoda: 29932
Kočić i Princip
Broj strana / Povez / Pismo:
444 / Tvrd / Ćirilica
Dimenzije: 16 × 24 cm
ISBN: 978-86-515-1424-4
Godina izdavanja: 2018.
Izdavač / Suizdavač: Izdavačka kuća Prometej

Cena: 2.500,00 din.Cena sa popustom: 2.000,00 din.

Knjiga se odnosi  na srpsku nacionalnu i državnu ideju u Bosni i Hercegovini odnosno na Petra Kočića i Gavrila Principa. Kao izdvojeni ali ne i usamljeni predstavnici nacionalne političke ideologije bosansko-hercegovačkih Srba, Kočić i Princip zasluženo postaju osnovna tema ove knjige, a posebno Gavrilo Princip, koji svojim delom i atentatom izvršenim u Sarajevu 1914. postaje svojevrsni simbol i paradigma nacionalno-oslobodilačkog otpora austrougarskoj diskriminatorskoj vlasti u bosansko-hercegovačkim pokrajinama. U njihovom delovanju prepoznaje se celokupna istorija Srba u ovim zemljama, njihova nastojanja da se oslobode i ujedine sa svojim sunarodnicima u Srbiji i Crnoj Gori, prevaziđu okviri kojima je suzbijana njihova kulturna i nacionalno-politička emancipacija. Mladobosanci su i svojim konkretnim političkim delovanjem i svojim filozofskim i literarno-književnim stvaralaštvom zauzeli posebno mesto u istoriji srpske političke misli prečanskih Srba i srpskog naroda uopšte. Osim Petra Kočića, Alekse Šantića i drugih poslenika srpske nacionalne i demokratske politike, kulture i književnosti, Gavrilo Princip je svojim požrtvovanim i herojskim činom potvrđujući svoju ličnost, postao poseban simbol srpske državotvorne doktrine, koja nije prihvatala mogućnost da Srbi žive odvojeno, u različitim državama, osuđeni na definitivan gubitak nacionalnog identiteta i budućnosti u jednoj i jedinstvenoj državi srpskog naroda koji je naseljavao prostore Srbije, Crne Gore, Bosne i Hercegovine, Crne Gore, Slavonije, Hrvatske, Dalmacije i južne Ugarske.  U isto vreme politička i nacionalna misao Petra Kočića ostala je filozofski i ideološki temelj i putokaz celokupnoj ideologiji bosansko-hercegovačkih Srba i zbog toga je s pravom predmet posebnog proučavanja. Bez uvida u delatnost Petra Kočića nezamislivo je sagledavanje nacionalnih i istorijskih nastojanja Srba u Bosni i Hercegovini da ostvare oslobođenje i prisajedinjenje matičnoj državi, Kraljevini Srbiji.

Goran Vasin

Goran Vasin (1981), zaposlen kao docent na Filozofskom fakultetu u Novom Sadu, Odsek za istoriju od 2005. Angažovan je na predmetima vezanim za Nacionalnu istoriju Novog veka (18-20. vek) i Pomoćne istorijske nauke. Oblasti interesovanja i istraživanja odnose se na istoriju Srbije u Habzburškoj Monarhiji, istoriju Crkve, istoriju Srbije i Crne Gore 18-20. veka. Autor je više od 60 naučnih radova objavljenih u vodećim časopisima u Srbiji i inostranstvu.


Dejan Mikavica

Prof. Dr Dejan Mikavica (1964) zaposlen je kao redovni profesor Filozofskog fakulteta Univerziteta u Novom Sadu. Dužnost šefa Odseka za istoriju obavljao je od 2004. do 2015. godine. Oblast užeg naučnog i profesionalnog interesovanja je politička i društvena istorija srpskog naroda od 16. do 20. veka. Autor je brojnih istoriografskih studija koje se odnose na političku istoriju Srba, priredio je i objavio istorijske izvore koji se tiču međunarodnih ugovora, državno-pravnih akata, sabranih i izabranih spisa najistaknutijih predstavnika srpske političke elite u Austrougarskoj.

Budite prvi koji će napisati recenziju “Kočić i Princip”

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.


Još nema komentara.