JAŠA TOMIĆ

Šifra proizvoda: 29528
JAŠA TOMIĆ
Broj strana / Povez / Pismo:
328 / Tvrd / Ćirilica
Dimenzije: 16 × 24 cm
ISBN: 978-86-515-1179-3
Godina izdavanja: 2016.
Izdavači / Suizdavači: Izdavačka kuća Prometej, RTV, Novi Sad

Cena: 1.800,00 din.Cena sa popustom: 1.440,00 din.

„Istorijski značaj sveukupnog politčkog i nacionalnog delovanja odnosi se na Tomićevu ulogu u organizovanju Velike narodne skupštine u Novom Sadu u kojoj su, u kontekstu pobedonosnog pohoda srbijanske vojske i sloma Austrougarske, prečanski Srbi sa prostora Banata, Bačke, Baranje i Srema doneli odluku o priključenju Kraljevini Srbiji, nezavisno od bilo kakvih drugih koncepcija ujedinjenja, naročito onih koje su u duhu jugoslovenske ideje uzimale u obzir čak i interese Hrvata koji su u Srbiji počinili tokom rata stravične zločine. Jaša tomić je, naime, uzeo najvećeg učešća u sastavljanju predloga najvažnije odluke koju je pročitao na Skupštini u Novom Sadu.

I posle Velikog rata, u novostvorenoj drćavi, Tomić se aktivno odnosio prema brojnim složenim i protivrečnim političkim pitanjima koja su se ticala oblika uređenja nove države. „ (iz uvoda)

Goran Vasin

Goran Vasin (1981), zaposlen kao docent na Filozofskom fakultetu u Novom Sadu, Odsek za istoriju od 2005. Angažovan je na predmetima vezanim za Nacionalnu istoriju Novog veka (18-20. vek) i Pomoćne istorijske nauke. Oblasti interesovanja i istraživanja odnose se na istoriju Srbije u Habzburškoj Monarhiji, istoriju Crkve, istoriju Srbije i Crne Gore 18-20. veka. Autor je više od 60 naučnih radova objavljenih u vodećim časopisima u Srbiji i inostranstvu.


Dejan Mikavica

Prof. Dr Dejan Mikavica (1964) zaposlen je kao redovni profesor Filozofskog fakulteta Univerziteta u Novom Sadu. Dužnost šefa Odseka za istoriju obavljao je od 2004. do 2015. godine. Oblast užeg naučnog i profesionalnog interesovanja je politička i društvena istorija srpskog naroda od 16. do 20. veka. Autor je brojnih istoriografskih studija koje se odnose na političku istoriju Srba, priredio je i objavio istorijske izvore koji se tiču međunarodnih ugovora, državno-pravnih akata, sabranih i izabranih spisa najistaknutijih predstavnika srpske političke elite u Austrougarskoj.

Budite prvi koji će napisati recenziju “JAŠA TOMIĆ”

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.


Još nema komentara.