Đorđe Stratimirović

Šifra proizvoda: 29857
Đorđe Stratimirović
Broj strana / Povez / Pismo:
568 / Tvrd / Ćirilica
Dimenzije: -
ISBN: 978-86-515-1348-3
Godina izdavanja: 2018.
Izdavač / Suizdavač: Izdavačka kuća Prometej

Cena: 1.800,00 din.Cena sa popustom: 1.440,00 din.

Knjiga se objavljuje povodom 170-godišnjice od proglašenja Srpske Vojvodine.

 

Među Srbima u južnoj Ugarskoj, najtipičniji predstavnik ideja Revolucije 1848. godine i ključna osoba u njihovom sprovođenju u okviru Srpskog narodnog pokreta bio je Đorđe Stratimirović. Tokom dve godine njegove vojne i političke karijere, kada je imao centralnu i često presudnu ulogu, postavljen je temelj srpske nacionalne politike u okviru Habzburške monarhije u drugoj polovini 19. veka, naročito u srpsko-mađarskim i srpsko-hrvatskim odnosima.

Stoga smo smatrali da je korisno obaviti obimnija istraživanja na ovom području, koja bi na jedan objektivniji način, iz raznih uglova, osvetlila njegovu ulogu u tom prelomnom periodu za srpsku naciju u južnoj Ugarskoj.

Cilj je bio da se po prvi put na srpskom jeziku objavi rad koji će, na osnovu dosadašnjih i novih saznanja, primarnih i sekundarnih izvora, domaće i strane štampe, memoarskih spisa i naučne literature, koristeći kritički, hronološko-problemski pristup izabranoj temi, uz sintetizovani prikaz ključnih pitanja, celovito sagledati delatnost i svestrano političko i vojno angažovanje Đorđa Stratimirovića, naglašavajući njegovo zalaganje da se tokom Srpskog narodnog pokreta ojača pravno-politički položaj srpskog naroda i da se istraje u borbi za očuvanje srpskog nacionalnog identiteta.

Posebnu pažnju smo obratili na domaću i stranu periodiku, naročito na onu iz Kneževine Srbije (Srbske novine, Novine čitališta beogradskog), koja je pomno pratila zbivanja preko Save i Dunava, često apostrofirajući kontroverze oko ličnosti Đorđa Stratimirovića.

Mnogo od toga, bar kada se radi o Đorđu Stratimiroviću, do sada nije publikovano ili je samo fragmentirano i uzgred objavljeno. Naravno, moguće je da je ostalo još neistraženog materijala. Ipak, nadamo se da smo na svetlost dana izneli dovoljno pouzdanih činjenica koje su, u prigodnom obliku, višestruko osvetlile ovaj period nacionalne istorije, a naročito ulogu i značaj Đorđa Startimirovića u njima. – iz Predgovora

Dr Žarko Dimić

 

Žarko Dimić

Budite prvi koji će napisati recenziju “Đorđe Stratimirović”

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.


Još nema komentara.