Ђорђе Стратимировић

Шифра производа: 29857
Ђорђе Стратимировић
Број страна / Повез / Писмо:
568 / Тврд / Ћирилица
Димензије: -
ИСБН: 978-86-515-1348-3
Година издавања: 2018.
Издавач / Суиздавач: Издавачка кућа Прометеј

Цена: 1,800.00 RSDЦена са попустом: 1,440.00 RSD

Нема на залихама

Књига се објављује поводом 170-годишњице од проглашења Српске Војводине.

 

Међу Србима у јужној Угарској, најтипичнији представник идеја Револуције 1848. године и кључна особа у њиховом спровођењу у оквиру Српског народног покрета био је Ђорђе Стратимировић. Током две године његове војне и политичке каријере, када је имао централну и често пресудну улогу, постављен је темељ српске националне политике у оквиру Хабзбуршке монархије у другој половини 19. века, нарочито у српско-мађарским и српско-хрватским односима.

Стога смо сматрали да је корисно обавити обимнија истраживања на овом подручју, која би на један објективнији начин, из разних углова, осветлила његову улогу у том преломном периоду за српску нацију у јужној Угарској.

Циљ је био да се по први пут на српском језику објави рад који ће, на основу досадашњих и нових сазнања, примарних и секундарних извора, домаће и стране штампе, мемоарских списа и научне литературе, користећи критички, хронолошко-проблемски приступ изабраној теми, уз синтетизовани приказ кључних питања, целовито сагледати делатност и свестрано политичко и војно ангажовање Ђорђа Стратимировића, наглашавајући његово залагање да се током Српског народног покрета ојача правно-политички положај српског народа и да се истраје у борби за очување српског националног идентитета.

Посебну пажњу смо обратили на домаћу и страну периодику, нарочито на ону из Кнежевине Србије (Србске новине, Новине читалишта београдског), која је помно пратила збивања преко Саве и Дунава, често апострофирајући контроверзе око личности Ђорђа Стратимировића.

Много од тога, бар када се ради о Ђорђу Стратимировићу, до сада није публиковано или је само фрагментирано и узгред објављено. Наравно, могуће је да је остало још неистраженог материјала. Ипак, надамо се да смо на светлост дана изнели довољно поузданих чињеница које су, у пригодном облику, вишеструко осветлиле овај период националне историје, а нарочито улогу и значај Ђорђа Стартимировића у њима. – из Предговора

Др Жарко Димић

 

Жарко Димић

Будите први који ће написати рецензију “Ђорђе Стратимировић”

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.


Још нема коментара.