Proricanje prošlosti – članci i intervjui (1971–2020)

Šifra proizvoda: 30166
Proricanje prošlosti – članci i intervjui (1971–2020)
Broj strana / Povez / Pismo:
487 / Tvrd / Latinica
Dimenzije: 24 cm
ISBN: 978-86-515-1637-8
Godina izdavanja: 2020.
Izdavač / Suizdavač: Izdavačka kuća Prometej

Cena: 1.900,00 din.Cena sa popustom: 1.520,00 din.

Objedinjujući svoje raznorodne članke u jednu knjigu, Ilija Radulović posredno želi da nam poruči da je relativizovanje čak i skorašnje, bliske istorije mogućno, ali ne i u događajima u kojima je on bio neposredni učesnik: jer, kao da nam poručuje sa ovih stranica, on lično nam jemči da je upravo tako kako tvrdi, i da drugačije ne može biti! Manje je, pritom, važna ta Ilijina nepomirljiva strast da nadbije protivnika, da ga argumentima dotuče, pa čak i izvrgne ruglu i podmsehu: bitni su tragovi koje je za sobom ostavio i koji nas uvode u apsurdnu situaciju da ih doživljavamo kao aktuelno štivo, kao zvonki odjek naših savremenih tranzicionih nevolja i nepravdi! Toliko se ništa kvalitativno nije promenilo na planu jačanja pravne države, osamostaljivanja ključnih institucija sistema i nezavisnosti pravosuđa da ovaj spis može slobodno nositi i naziv: „Sećanje na budućnost“! …

Ovo je, naravno, i kratka istorija našeg traljavog „strančarenja“, u koje je Ilija Radulović, nošen pravdoljubljem i prosvećenim konzervativizmom, mora da ukorači, ali, razume se, nakratko: svaka profesija, svaka ideološka ili politička opsesija za ovog raskošnog intelektualca jeste samo Prokrustova postelja, u koju on, takvog misaonog bagarita, naprosto nije mogao stati: bio je preširok, kao što je to i danas, „neprilagođen“ ponajviše zbog toga što je bio i ostao – svoj, nepokoran, jogunast i rebelski buntovan.

Nije slučajno tako veliki čovek kao što je  Branko Ćopić osetio potrebu da pošalje svoje reči podrške i poštovanja jednom mladom pravedniku, potpuno usamljenom usred „tamnog vilajeta“ starog-novog sveta u kome nema utehe.

prof. dr Željko Simić

Ilija Radulović

Rođen je 16. IX 1937. u Kamenarima, kod Herceg Novog, u Boki Kotorskoj. Otac mu je bio protostavrofor u Risnu.

Kao sudija Okružnog suda u Tuzli, sudio je čuvenu tzv. Magnetofonsku traku. Kao prvi sudija u istoriji svetskog prava, saslušao je etičara, prof. dr Svetozara Stojanovića, u svojstvu sudskog veštaka i tako je ušao u Anale svetskog prava. Inače, kao sudija označava se kao „Azdak iz Tuzle” (Tihomir Lešić, novinar „NIN”-a; Bertold Breht: Kavkaski krug kredomi); kao advokat ocenjuje se kao „Jedini Dostojevski u evropskim sudnicama” (Vuk Drašković); kao erudita doživljava se kao „Bodler jugoslovenskog pravosuđa”; etički se doživljava kao „Aristotel istine u ovom vremenu laži”; taktički aspekt Odbrane uzdigao je i podigao na pijedestal priznanja, pa ga u intelektualnim krugovima označavaju kao Živojina Mišića sadašnje advokature; kao besednik ušao je u svetski Brevijar sudskog besedništva.

Advokatska karijera Ilije Radulovića, koja je počela 1973. godine, vrednuje se kao briljantna, jer brani vrlo elokventno, nadahnuto, posvećeno, hrabro, multidisciplinarno i uspešno optužene za najteža krivična dela. Cene ga kolege, zaljubljenik je reči, saradnik mnogih pravnih časopisa. Autor knjige Nužna odbrana duše. Profesor na Pravnom fakultetu Univerziteta „UNION” u Beogradu.

Budite prvi koji će napisati recenziju “Proricanje prošlosti – članci i intervjui (1971–2020)”

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.


Još nema komentara.