ANTOLOGIJA POEZIJE AMERIČKIH CRNACA Otisak srca u prašini

Šifra proizvoda: 00215
ANTOLOGIJA POEZIJE AMERIČKIH CRNACA Otisak srca u prašini
Broj strana / Povez / Pismo:
456 / Broširan / Ćirilica
Dimenzije: 15 × 21 cm
ISBN: 86-7639-722-8
Godina izdavanja: 2003.
Izdavač / Suizdavač: Izdavačka kuća Prometej

Cena: 900,00 din.Cena sa popustom: 720,00 din.

Antologija poezije američkih crnača

U prvo vreme, ako bi na tlu Novoga sveta slučajno posegnuo za pismenošću, crni rob, otkriven na delu, obično je plaćao prstima koji bi mu zato bili odsečeni. Ipak, priredivac pokazuje da su, uprkos teškom položaju, američki crnci i tekako pisali poeziju. Od narodne poezije do savremenih autora…

Dragoslav Andrić

Dragoslav Andrić je rođen 1923. godine u Čačku, od oca Jelisija, oksfordskog đaka i majke Zorke, učiteljice. Nakon završene Prve beogradske muške gimnazije, školovao se na pozorišnom odseku Muzičke akademije u Beogradu i u dramskom studiju Narodnog pozorišta Srbije. Završio je englesku filologiju na Filozofskom fakultetu. Umro je 2005. godine u Beogradu.

Postao je poznat u 1970-im i 1980-im godinama po svom „Rečniku žargona”, humorističkoj zbirki „Svaštara, udžbenik nonsensa”, antologiji rok-poezije „Stereo stihovi” i nekoliko zbirki i antologija svetske poezije, između ostalih i „Stihovi” Ogdena Neša, Andrićevog omiljenog pesnika. Između 2003. i 2004. izdaje antologiju svetske poezije u šest tomova, „Američka poezija danas”, „U ime zemlje” (kanadska poezija), „Otisak srca u prašini” (poezija američkih crnaca), „Ko, je l’ ja?” (engleska i američka humoristička poezija), „Svet u kapi rose” (klasična kineska poezija), „Ne pali još svetiljku” (stara japanska poezija).

 

Andrić je 10 godina radio i kao dramaturg u pozorištu. Glumica Radmila Andrić mu je bila supruga.

 

 

Budite prvi koji će napisati recenziju “ANTOLOGIJA POEZIJE AMERIČKIH CRNACA Otisak srca u prašini”

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.


Još nema komentara.