Tajni jezik Srba – etnolingvističko objašnjenje srpskih poslovica i izreka

Šifra proizvoda: 30069
Tajni jezik Srba – etnolingvističko objašnjenje srpskih poslovica i izreka
Broj strana / Povez / Pismo:
167 / Tvrd / Ćirilica
Dimenzije: -
ISBN: 978-86-515-1533-3
Godina izdavanja: 2019.
Izdavač / Suizdavač: Izdavačka kuća Prometej

Cena: 1.150,00 din.Cena sa popustom: 690,00 din.

„Zaranjajući u svijet naših poslovica i izreka, autor se istovremeno otisnuo na brođenje prostorima kolektivnog pamćenja. Kako se kaže u Predgovoru:„… čovek je prečesto zaslepljen mišlju o svom stalnom napretku, uverenjem da može rešiti svaki problem, zbog čega njegovom oku znaju da izmaknu proste činjenice, poput one da postoje večni problemi…“

U knjizi se obrađuje trideset poslovica i izreka, od onih široko rasprostranjenih (npr. ružan k’o lopov, ruka ruku mije, obraz obadvije itd.) do onih manje poznatih, npr đevojke rastu ka i zla trava ili ne davi se đavo maslom. Jedna od osobina koja ovu knjigu čine popularnolingvističkom jeste to što nije opterećena naučnim aparatom – na sve izvore tog tipa upućuje se neformalno, pa je tekst neprekinut, pitak.

Ova knjiga biće od interesa ne samo onima koji traže zanimljivo štivo nego i svima onima u čijem je polju interesovanja kulturna antropologija, međukulturna psihologija i antropološka lingvisitika.“

Danko Šipka

 

Ivan Dimitrijević

Ivan Dimitrijević je srednjoškolsko i fakultetsko obrazovanje stekao u Novom Sadu. Osnovne i magistarske studije završio je na Filozofskom fakultet u Novom Sadu, na Odseku za Srpski jezik i književnost. Trenutno je na doktorskim studijama sa prijavljenom doktorskom tezom Verbalizacija koncepta časti i poštenja u srpskom jeziku.

Radi kao lektor za srpskohrvatski jezik na odeljenju za Slavistiku u okviru Fakulteta za strane jezike i književnosti (Facoltà di Lingue e Letterature straniere) Univerziteta u Torinu.

Budite prvi koji će napisati recenziju “Tajni jezik Srba – etnolingvističko objašnjenje srpskih poslovica i izreka”

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.


Još nema komentara.