Srpski dijalekti

Šifra proizvoda: 29713
Srpski dijalekti
Broj strana / Povez / Pismo:
342 / Tvrd / Ćirilica
Dimenzije: 20 cm
ISBN: 978-86-515-1368-1
Godina izdavanja: 2018.
Izdavač / Suizdavač: Izdavačka kuća Prometej

Cena: 1.150,00 din.Cena sa popustom: 920,00 din.

Referentno delo Srpski dijalekti Miloša Okuke, dijalektologa i standardologa (prvenstveno istoričara standardnog jezika) popunjava određenu prazninu nastalu političkim promenama i nasilnim pomeranjem stanovništva potkraj dvadesetog veka. Naime, klasičan Ivićev priručnik štokavskog dijalekta i Pecin udžbenik dijalekata srpskohrvatskog jezika, u celini, napisani su pre pomenutih promjena u devedesetim godinama prošlog veka. Okukin priručnik tako je svojevrsno ažuriranje slike o našim dijalektima. Dodatno, Okuka osavremenjuje imenovanje dijalekata tako što nazive čini konsistentnim, tako da sada pokrivaju krajnja područja prostiranja dijalekata.

Sama struktura Okukinog referentnog dela prati ono što je uobičajeno u našoj dijalektologiji. Nakon opšteg određenja štokavskog dijalekta, njegove rasprostranjenosti, razvoja i odnosa prema drugim jezičkim oblicima, predstavljaju se njegove osnovne karakteristike u fonologiji, prozodiji, morfologiji, tvorbi reči, sintaksi, leksici i onomastici.

Danko Šipka

Miloš Okuka

Miloš Okuka, slavist, rođen 2. avgusta 1944. u Porijama kod Uloga (istočna Hercegovina). Bio je profesor Filozofskog fakulteta u Sarajevu. Od 1992. stalno na Univerzitetu u Minhenu. Objavio je više stotina naučnih i stručnih radova, kao i veliki broj knjiga.

Zajedno sa Josipom Baotićem, Milošem Kovačevićem i Čedomirom Rebićem autor je četiri udžbenika srpskohrvatskog jezika za gimnazije i srednje škole u Bosni i Hercegovini (Sarajevo, 1988–1992). Dugo godina bio je glavni i odgovorni urednik Književnog jezika.

Za naučni rad dobio je nagradu Grada Sarajeva 1985. godine, nagradu „Sava Mrkalj“ SKD „Prosvjeta“ iz Zagreba 2014. i nagradu Pavla i Milke Ivić 2014. godine.

Budite prvi koji će napisati recenziju “Srpski dijalekti”

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.


Još nema komentara.