Prezimena su čuvari našeg jezika

Šifra proizvoda: 28162
Prezimena su čuvari našeg jezika
Broj strana / Povez / Pismo:
426 / Tvrd / Ćirilica
Dimenzije: -
ISBN: 978-86-515-0803-8
Godina izdavanja: 2013.
Izdavač / Suizdavač: Izdavačka kuća Prometej

Cena: 1.500,00 din.Cena sa popustom: 1.200,00 din.

Nema na zalihama

Mnogi njudi ne znaju šta znači njihovo prezime. Prezimena stičemo rođenjem i prihvatamo ih kao što prihvatamo boju očiju, boju kose, stas, glas. Svaka reč, pa i prezime imaju svoje značenje. Mnogi pojmovi od kojih su nastali prvo nadimci, a potom prezimena su vremenom izgubili svoju upotrebu u dnevnom jeziku, ali su ostali okamenjeni (kao fosili) u našim prezimenima. Mnoga lična imena „izašla su iz mode“, ali se prezimena izvedena od njih i dalje čuju i upotrebljavaju. Može se zaključiti da se jezik menja – jedne reči nestaju, druge ulaze u upotrebu, ali jedina konstanta su naša prezimena.

Nije lako „dešifrovati“ sva prezimena, i danas im nije lako naći jezičke korene. Neka od njih vode poreklo iz drugih jezika i pretrpela su veliku transformaciju dospevši u naš jezik, neka se baziraju na rečima iz dijalekata…

Ova knjiga ima čisto onomastičko tumačenje, a autorka polazi od toga da svako od nas dobro poznaje istoriju svoga naroda, geografiju svoje domovine i svoj maternji jezik uključujući i poznavanje imena i prezimena.

Zagorka Vavić Gros

Budite prvi koji će napisati recenziju “Prezimena su čuvari našeg jezika”

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.


Još nema komentara.