Na putevima standardizacije srpskog jezika

Šifra proizvoda: 302070
Na putevima standardizacije srpskog jezika
Preuzmite odlomak:
Broj strana / Povez / Pismo:
636 / Tvrd / Ćirilica
Dimenzije: 14 × 21 cm
ISBN: 978-86-515-1677-4
Godina izdavanja: 2020.
Izdavač / Suizdavač: Izdavačka kuća Prometej

Cena: 2.500,00 din.Cena sa popustom: 2.000,00 din.

NA PUTEVIMA STANDARDIZACIJE SRPSKOG JEZIKA I USVAJANJA VUKOVOG JEZIKA I PRAVOPISA

Knjiga prof. Miloša Okuke Na putevima standardizacije srpskog jezika i usvajanja Vukova jezika i pravopisa rezultat je dugogodišnjih istraživanja, sprovedenih na bogatom i raznovrsnom korpusu srpske pismenosti 19. veka. Oslonjen na relevantne jezičke izvore, autor je ovim delom sa različitih aspekata sagledao Vukovu delatnost u kodifikaciji srpskog jezika i uticaj njegovih savremenika (i pobornika i protivnika), koji su pri primeni ili odbijanju Vukove književnojezičke i ortografske norme u svojim delima, oštrim kritikama i zamerkama, upotpunuli Vukov rad i podstakli brži razvoj srpskog književnog jezika.

Osećanje za prošlost i sadašnjost srpskog jezika, snažna podrška razumevanju njegove istorije i očuvanju njegovog identita, potvrđuju autorovu teorijsku i praktičnu spremnost za dijahronolingvističko, sociolingvističko i kulturnoistorijsko sagledavanje srpske književnojezičke prošlosti te za osvetqavanje teškoga poluvekovnog puta u razvoju srpskog književnog jezika i usvajanja Vukova jezika i pravopisa u tadašnnjm državama i provincijama – Srbiji, Vojvodini, Srpskoj Krajini, Crnoj Gori i Bosni i Hercegovini.

Ana Macanović

Miloš Okuka

Miloš Okuka, slavist, rođen 2. avgusta 1944. u Porijama kod Uloga (istočna Hercegovina). Bio je profesor Filozofskog fakulteta u Sarajevu. Od 1992. stalno na Univerzitetu u Minhenu. Objavio je više stotina naučnih i stručnih radova, kao i veliki broj knjiga.

Zajedno sa Josipom Baotićem, Milošem Kovačevićem i Čedomirom Rebićem autor je četiri udžbenika srpskohrvatskog jezika za gimnazije i srednje škole u Bosni i Hercegovini (Sarajevo, 1988–1992). Dugo godina bio je glavni i odgovorni urednik Književnog jezika.

Za naučni rad dobio je nagradu Grada Sarajeva 1985. godine, nagradu „Sava Mrkalj“ SKD „Prosvjeta“ iz Zagreba 2014. i nagradu Pavla i Milke Ivić 2014. godine.

Budite prvi koji će napisati recenziju “Na putevima standardizacije srpskog jezika”

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.


Još nema komentara.