Kako i zašto (ne) pisati ovako

Šifra proizvoda: 30070
Kako i zašto (ne) pisati ovako
Broj strana / Povez / Pismo:
245 / Tvrd / Ćirilica
Dimenzije: 14 × 20 cm
ISBN: 978-86-515-1542-5
Godina izdavanja: 2019.
Izdavač / Suizdavač: Izdavačka kuća Prometej

Cena: 1.150,00 din.Cena sa popustom: 920,00 din.

„Miloš Kovačević u knjizi Kako i zašto (ne) pisati ovako, pokazuje kako sintaksičar od formata može na konkretan način da doprinese jezičkoj kulturi. Prilozi su u knjizi podijeljeni u dvije grupe. Glavnina priloga, dakle, bavi se sintaksičkim pitanjima, problemima uticaja nevaljano sročene forme na značenje i određenih sintaksičkih elemenata.

Autor na najbolji mogući način povezuje svoju tradicionalnu strukturalističku analizu sintaksičkog materijala sa rješavanjem pitanja jezičke prakse. Svaka tvrdnja bogato je dokumentovana primjerima iz novinskih tekstova, prikupljanih tokom vremenskog perioda od četiri decenije. Analiza dosljedno vodi konkretnim preporukama za rješavanje problema u jezičkoj praksi a nerijetko i predviđanju daljeg razvoja statusa određenih pojava.

Ovako ustrojena, knjiga od interesa je ne samo onima koji su zainteresovani za jezičke teme, već i svim poslenicima riječi, poglavito novinarima.”

Danko Šipka

Miloš Kovačević

Miloš Kovačević redovni je profesor za Savremeni srpski jezik, Stilistiku i Opštu lingvistiku. Predavao je na više filozofskih i filoloških fakulteta: u Sarajevu, Nikšiću, Nišu, Banjaluci, Petrinji, Kosovskoj Mitrovici, Srpskom Sarajevu, Beogradu, Kragujevcu i kao lektor i gostujući profesor na Filološkom fakultetu Rurskog univerzitetu u Nemačkoj.

Osnoven naučne preokupacije su mu: sintaksa, prvenstveno sintaksička semantika, stilistika i sitorija srpskoga književnog jezika. Sa referatima koji obrađuju različite teme iz navedenih naučnih oblasti učestvovao je na više od 150 međunarodnih, jugoslovenskih i srpskih naučnih kongresa, skupova i konferencija. Do sada je, uz oko 700 naučnih i stručnih radova i preko 20 udžbenika srpskog jezika za osnovnu i srednju školu, objavio i 30 knjiga.

Budite prvi koji će napisati recenziju “Kako i zašto (ne) pisati ovako”

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.


Još nema komentara.