Iz sintakse i semantike srpskog jezika

Šifra proizvoda: 30076
Iz sintakse i semantike srpskog jezika
Broj strana / Povez / Pismo:
245 / Tvrd / Ćirilica
Dimenzije: -
ISBN: 978-86-515-1560-1
Godina izdavanja: 2019.
Izdavač / Suizdavač: Izdavačka kuća Prometej

Cena: 1.150,00 din.Cena sa popustom: 920,00 din.

„Knjiga koju imamo pred sobom sadrži izbor radova Srete Tanasića koji su nastajali u dužem vremenskom rasponu, a bili su objavljeni u časopisima, zbornicima ili u autorovim ranijim knjigama. Centralna tema većine ovih tekstova je glagol.

Mađu radovima nalaze se i oni koji sintaksički govore o upotebi glagola trebati, o deverbativnim imenicama, agensu, vremenskoj upotebi predloško-padeških jkonstrukcija, savremenoj gramatici Svi dati primjeri objašnjeni su sa velikom stručnošću i umješnošću, kao ipotpunim poznavanjem materije i sadržaja. Tako se naša znanja o tim jezičkim datostima stalno pomjeraju napred.

Kratko govoreći, pred vama je poučno, edukativno štivo koje će biti zanimljivo svim studntima filoloških smjerova, svima onim akoji se istraživački budu bavili obrađenim temama, kao i svim ljubiteljima srpskog jezika.“

Danko Šipka

Sreto Z. Tanasić

Dr Sreto Tanasić, dopisni je član ANURS, te redovni profesor Filozofskog fakulteta u Nišu, naučni savetnik Instituta za srpski jezik SANU i njegov direktor od 2006. do 2016. godine.

Osnovno područje zanimanja Srete Tanasića jesu sintaksa savremenog srpskog jezika, savremeni srpski standardni jezik i jezička kultura, pitanje funkcionisanja srpskog standardnog jezika, te sintaksa i leksika srpskih ijekavskih govora. Rukovodilac je projekta „Opis i standardizacija savremenog srpskog jezika“ koji se realizuje  u Institutu za sroski jezik SANU.

Prof. Sreto Tanasić je predsednik Odbora za standardizaciju srpskog jezika, i član njegove Komisije za sintaksu, najvišeg stručnog tela za srpski jezik.

Budite prvi koji će napisati recenziju “Iz sintakse i semantike srpskog jezika”

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.


Još nema komentara.