NOVINARSTVO I POLITIKA

Šifra proizvoda: 27517
NOVINARSTVO I POLITIKA
Edicije:
Broj strana / Povez / Pismo:
470 / Tvrd / Ćirilica
Dimenzije: 14 × 20 cm
ISBN: 978-86-515-0480-1
Godina izdavanja: 2010.
Izdavač / Suizdavač: Izdavačka kuća Prometej

Cena: 900,00 din.Cena sa popustom: 720,00 din.

U izdanju ,,Prometeja“ iz Novog Sada, upravo je izašla iz  štampe nova knjiga našeg poznatog novinara Đorđa Miloševića NOVINARSTVO I POLITIKA.

Kao profesionalan politički i spoljnopolitički novinar, autor je lični je svedok događaja koji su obeležili proteklih pola veka. Što se naše zemlje tiče, to je uspon, stagnacija, pa zatim pad socijalizma i razbijanje Jugoslavije uz krajnje dramatične događaje. Na međunarodnom planu, to je period hladnog rata, pa  raspada SSSR-a i Varšavskog ugovora. Na licu mesta gledao je rušenje Berlinskog zida, bio svedok ujedinjenja Nemačke, početka ,,plišane revolucije“ u Čehoslovačkoj, ,,revolucije ruža“ u Gruziji, ,,narandžaste revolucije“ u Ukrajini. Takođe je lični svedok tragičnih događaja u postsovjetskoj Rusiji i bivšim sovjetskim republikama, pa njenog oporavka i jačanja; zatim  ratova na Severnom Kavkazu – u Nagorno-Karabahu, Čečeniji, Abhaziji, inguško-osetinskog rata. O svemu tome autor iznosi u knjizi niz interesantnih detalja nepoznatih široj javnosti.

Autor mnogo prostora posvećuje situaciji u novinarstvu pre, za vreme i posle raspada Jugoslavije. Kao novinar državne agencije Tanjug (skupštinski izveštač, diplomatski urednik, šef spoljnopolitičke redakcije i dopisnik iz više zemalja) autor knjige godinama je izbliza pratio zbivanja u državnom i političkom vrhu i ponašanje najviših rukovodilaca. On iznosi svoje utiske o poznatim političkim ličnostima – našim i stranim, o  povezanosti, sprezi ili sučeljavanju politike i novinarstva. Pisac pravi paralelu između novinarstva u socijalizmu i danas, veoma je kritičan prema sadašnjoj situaciji u društvu i medijima i otvoreno piše o drastičnom padu morala, zameni sistema vrednosti, dvostrukim standardima, selektivnoj pravdi, ratu u bivšoj Jugoslaviji viđenom iz Rusije, stereotipima i predrasudama, bombardovanju SR Jugoslavije, vojnom zaposedanju Kosova i samoproglašavanju nezavisnosti. Autor se iscrpno osvrće na  ulogu i stav domaćih  i svetskih medija,

na zahuktavanje ogromne inostrane propagandne mašine u satanizaciji srpskog naroda, o čemu je saznanja stekao na samom izvoru, u kontaktima i razgovorima sa kolegama, stranim novinarima, ali i sa visokim državnim rukovodiocima.

Pisac, kako sam kaže, piše po sopstvenoj savesti, lišen partijske pripadnosti a samim tim i ideoloških predrasuda i obzira.

Ova knjiga je prvi  projekat takve vrste koji se poslednjih decenija pojavljuje u našoj javnosti i verujemo da će, s obzirom na aktuelnost tematike, privući pažnju i političkih krugova  i šire javnosti. Knjiga je posebno interesantna za one koji se profesionalno bave politikom i novinarstvom, kao i za one koji tim poslovima nameravaju da se bave.

Recenziju je napisala poznata ruska istoričarka dr Jelena Guskova koja ocenjuje da knjiga, osim što se sa  interesovanjem čita, predstavlja istorijski izvor i ispunjena je svedočanstvima o dalekim godinama, istorijskim događajima i ljudima.

U najskorije vreme, knjiga će biti predstavljena u Beogradu i drugim gradovima Srbije kao i u Moskvi.

 

 

Avgusta 2010.                                               Izdavač

Đorđe Milošević

Budite prvi koji će napisati recenziju “NOVINARSTVO I POLITIKA”

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.


Još nema komentara.