Timočko selo: stanje, problemi, potencijali

Šifra proizvoda: 29677
Timočko selo: stanje, problemi, potencijali
Preuzmite odlomak:
Edicije:
Broj strana / Povez / Pismo:
203 / Broširan / Ćirilica
Dimenzije: -
ISBN: 978-86-515-1223-3
Godina izdavanja: 2017.
Izdavač / Suizdavač: Izdavačka kuća Prometej

Cena: 1.000,00 din.Cena sa popustom: 700,00 din.

Knjiga je rezultat višegodišnjeg autorovog istraživanja, ispunjena mnoštvom podataka i fotografija, ppotkrepljena navođenjem izvora i kazivanja. Pisac pokazuje sposobnost da postavlja pitanja i daje odgovore koji su naučno bitni, ali i zanimljivi za širu javnost. Knjiga je bogata empirijskim podacima, pomoću kojih se dublje saznaje složenost društvenih pojava, procesa, odnosa i promena u timočkom selu. Zahvaljujući tome ona može da posluži kao koristan izvor informacija istraživačima, odnosno institucijama koje se bave, ili bi trebalo da se bave, ruralnim razvojem, posebno pograničnog područja. „Timočko selo“ autora dj Dejana Krstića značajan je doprinos etnologiji i sociologiji sela u Srbiji. (prof. dr Đura Stevanović)

Koristeći se metodama terenskog istraživanja, posmatranjem, intervjuom i analizom sadržaja, autor sa jednakom sociološkom „strašću“ i profesionalnom odgovornošću piše o različitim socijalnim kategorijama iz savremenih ruralnih sredina − poljoprivrednik, učitelj u „patuljastoj“ škoji, nemoćna starica, sveštenik…ali i društvenim fenomenima, poput graničnog sabora na prevoju Kadibogaz i kultnim mestima kao etnokulturnim resursima timočkog kraja,

Monografska studija o timočkom selu korisno je uputstvo lokalnoj samoupravi za izradu posebne strategije njegovog razvoja. A predstavnicima građana u republičkim organima vlasti smernica za delovanje u pravcu pomoći države u revitalizaciji prirodnih i društvenih resursa ovog područja, radi ravnomernog razvoja Republike Srbije i očuvanja bezbednosti državne granice. (prof. dr Dagan Todorović)

Dejan Krstić

Budite prvi koji će napisati recenziju “Timočko selo: stanje, problemi, potencijali”

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.


Još nema komentara.