SAZREVANJE PREDGRAĐA

Šifra proizvoda: 29336
SAZREVANJE PREDGRAĐA
Broj strana / Povez / Pismo:
136 / Broširan / Ćirilica
Dimenzije: 16 × 24 cm
ISBN: 978-86-515-1049-9
Godina izdavanja: 2015.
Izdavači / Suizdavači: Izdavačka kuća Prometej, Mašinski fakultet Univerziteta u Nišu

Cena: 1.200,00 din.Cena sa popustom: 840,00 din.

Monografija „Sazrevanje predgrađa – sociološki eseji o Donjem Komrenu i Donjokomrencima“ je trinaesta po redu publikovana knjiga u okviru biblioteke „Pograničje“. Ona i sama biblioteka deo su rezultata u okviru projekta „Održivost identita Srba i nacionalnih manjina u pograničnim opštinama istočne i jugoistočne Srbije“, kojim uz podršku Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Republike Srbije, rukovodi Dragoljub B. Đorđević, redovni profesor spomenutog niškog fakulteta, autor monografije i osnivač biblioteke.

Knjiga je još jedna u nizu piščevih zahvalnica Donjem Komrenu i Donjokomrencima, za, kako sam autor tvrdi „činjenicu da su ga zanavek ozračili radenošću, otvorenošću i hedonizmom, nogostupom izveli na životnu magistralu“. Pisac Predgovora (9-13), Dimitrije Bukvić, u prvim redovima svog kazivanja naglašava da je nezahvalan zadatak pripao sociologu Dragoljubu B. Đorđeviću, budući da su bar tri predmeta interesovanja njegovog plodnog naučnog rada – Romi, kafana i selo –  ugroženi svaki na svoj način. Specifičnost predmeta interesovanja zahteva da onaj ko se sa njima uhvati u koštac ne bude samo interpretator sadašnjosti, prorok budućnosti, već i arhivar. Predgovarač nedvosmisleno ističe veliku Đorđevićevu uspešnost u toj misiji, a sa time će se, verujemo, složiti svaki čitalac njegovog bogatog sociološkog opusa. On svoje iskustvo i ugled u sociološkoj zajednici koristi da sačuva od zaborava slike i istoriju svog rodnog kraja. Uočava se saglasnost i pisca predgovora i autora monografije u pogledu budućnosti Donjeg Komrena kao sela, te otuda i sam predgovor nosi naziv Hronika predgrađa neizvesne budućnosti.

Dragoljub B. Đorđević

Dragoljub B. Đorđević (Donji Komren/Niš, 1954), doktor socioloških nauka (1983), sociolog religije, romolog i kafanolog, redovni profesor (1994) Sociologije kulture i morala i Profesionalne etike inženjera, šef katedre za društvene nauke Univerziteta u Nišu – Mašinski fakultet (1955–2019), specijalizirao sociologiju religije na Filozofskom fakultetu Moskovskog državnog univerziteta „Lomonosov“ (1986, Rusija) i na Institutu za društvena istraživanja Sveučilišta u Zagrebu (1988, Hrvatska). Dobitnik „Nagrade Desimir Tošić“ za najbolju knjigu iz publicistike (Kazuj krčmo Džerimo, 2011), napisao i priredio preko pedeset knjiga i zbornika.

Budite prvi koji će napisati recenziju “SAZREVANJE PREDGRAĐA”

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.


Još nema komentara.