PORODIČNO GAZDINSTVO U POGRANIČJU

Šifra proizvoda: 28355
PORODIČNO GAZDINSTVO U POGRANIČJU
Preuzmite odlomak:
Broj strana / Povez / Pismo:
326 / Broširan / Ćirilica
Dimenzije: 16 × 24 cm
ISBN: 978-86-515-0899-1
Godina izdavanja: 2014.
Izdavači / Suizdavači: Izdavačka kuća Prometej, Mašinski fakultet Univerziteta u Nišu

Cena: 1.200,00 din.Cena sa popustom: 840,00 din.

Značajna je uloga porodičnih gazdinstava u današnjoj poljoprivredi. Njihovu ulogu ni u kom slučaju ne treba potcenjivati, kako je to već činjeno, a ne bi ih trebalo ni suprostavljati društvenoj poljoprivredi, kao što je bio slučaj u klasičnoj ideologizovanoj šemi u kojoj su individualna gaz­dinstva klasni antipod socijalističkih odnosa u selu. Reč je jednostavno o tome da porodična gazdinstva, kao robni proizvođači, treba da imaju svoje mesto u lepezi proizvodnih oblika u poljoprivredi, koja se kreću u rasponu od tzv. rekre­ativne do krupne društvene proizvodnje, a ta lepeza istovremeno odražava i izvesnu podelu rada unutar poljoprivrede.

U zborniku Porodično gazdinstvo u pograničju, koji su pri­redili Dragoljub B. Đorđević i Milovan Vuković, na osnovu šesnaest primera porodičnog gazdinstva iz isto toliko pograničnih opština istočne i jugoistočne Srbije, od Velikog Gradišta do Preševa, opisani su i predstavljeni raznovrsni aspekti porodičnog poljoprivrednog gazdinstva. Knjiga je, uz sve svoje manjkavosti uzrokovane upotrebom kvalitativne metodologije, nesumnjivo vredan doprinos srpskoj sociologiji sela. Prinos na koji se dugo čekao.

Đura Stevanović

Dragoljub B. Đorđević

Dragoljub B. Đorđević (Donji Komren/Niš, 1954), doktor socioloških nauka (1983), sociolog religije, romolog i kafanolog, redovni profesor (1994) Sociologije kulture i morala i Profesionalne etike inženjera, šef katedre za društvene nauke Univerziteta u Nišu – Mašinski fakultet (1955–2019), specijalizirao sociologiju religije na Filozofskom fakultetu Moskovskog državnog univerziteta „Lomonosov“ (1986, Rusija) i na Institutu za društvena istraživanja Sveučilišta u Zagrebu (1988, Hrvatska). Dobitnik „Nagrade Desimir Tošić“ za najbolju knjigu iz publicistike (Kazuj krčmo Džerimo, 2011), napisao i priredio preko pedeset knjiga i zbornika.


Milovan Vuković

Budite prvi koji će napisati recenziju “PORODIČNO GAZDINSTVO U POGRANIČJU”

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.


Još nema komentara.