BITI SOCIOLOG SELA

Šifra proizvoda: 29139
BITI SOCIOLOG SELA
Preuzmite odlomak:
Broj strana / Povez / Pismo:
340 / Broširan / Ćirilica
Dimenzije: 16 × 24 cm
ISBN: 978-86-515-0993-6
Godina izdavanja: 2014.
Izdavači / Suizdavači: Izdavačka kuća Prometej, Mašinski fakultet Univerziteta u Nišu

Cena: 1.400,00 din.Cena sa popustom: 980,00 din.

Sociologija sela je, kao i sociologija sama, višesoratna građevina. Na etažama više krovu, u penthauzima, stanuju retki uzornici – primerice, Tiodor Šanin (Shanin), Anri Mandra (Mendras) i Prijepoljac Sreten Vukosavljević; malkice brojniji su ispod njih, mnjđu njima i Andrzej Kaleta (Kaleta), Đovani Oiua (OIUA) i Miloševčanin Radomir Lukić; dok je teskoba na prizemlju i u temelju, gde su poput našeg spomeničara ubačene krtice i radilice – da nije njih, ne bi se imenom obeleženi ni uspeli u podnebesje. A tek mnoštvo istraživača, onih koji obdelavaju zgradišnu avliju i koji će, istinski nepravedno, ostati bezimeni i utopiti se u nigdinu.

Đura Stevanović ima šta potomstvu za nauka da ostavi. Rečeno u uzgrednici, doktoru Stevanoviću se neće zaturiti ime. Naprotiv, biće trajno učitano u hvale vrednu istoriju domaće – i jugoslovenske i srpske – ruralne sociologije. Jer, neka neko ospori, dobrano joj je prinosio teorijskim uzletima, istraživačkim nalazima, organizatorskim pregnućem i izdavačkom delatnošću. On jeste oličenje onoga što smo stavili na naslovnicu knjige: Biti sociolog sela. Dragoljub B. Đorđević

Dragoljub B. Đorđević

Dragoljub B. Đorđević (Donji Komren/Niš, 1954), doktor socioloških nauka (1983), sociolog religije, romolog i kafanolog, redovni profesor (1994) Sociologije kulture i morala i Profesionalne etike inženjera, šef katedre za društvene nauke Univerziteta u Nišu – Mašinski fakultet (1955–2019), specijalizirao sociologiju religije na Filozofskom fakultetu Moskovskog državnog univerziteta „Lomonosov“ (1986, Rusija) i na Institutu za društvena istraživanja Sveučilišta u Zagrebu (1988, Hrvatska). Dobitnik „Nagrade Desimir Tošić“ za najbolju knjigu iz publicistike (Kazuj krčmo Džerimo, 2011), napisao i priredio preko pedeset knjiga i zbornika.

Budite prvi koji će napisati recenziju “BITI SOCIOLOG SELA”

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.


Još nema komentara.