Vez rađen rukom moje majke

Šifra proizvoda: 29799
Vez rađen rukom moje majke
Edicije:
Broj strana / Povez / Pismo:
119 / Broširan / Ćirilica
Dimenzije: -
ISBN: 978-86-515-1327-8
Godina izdavanja: 2018.
Izdavač / Suizdavač: Izdavačka kuća Prometej

Cena: 330,00 din.Cena sa popustom: 264,00 din.

„Knjiga Mirjane Štefanicki Antonić Vez vođen rukom moje majke je sastavljen iz tri dela, kao ozbiljan trodelni muzički oblik. (A B C): sonata, simfonija i koncert. U svakom se nešto govori. Osećanja se smenjuju, prepliću, misli vrludaju do kosmičkih razmera.

Mirjana Štefanicki, pesnikinja ide do nepredvidivih i neslućenih misaonih pohoda, rečima, njoj bliskim, za čitaoca iznenađujućim, ne sluteći da će inventivnost u izražavanju njena autentičnost, biti podsticaj za misaonu kreativnost i potrebu da se objašnjenja potraže u drugoj literaturi, enciklopedijama ili internetu.

Pesme, ne samo u ovoj zbirci treba čitati polako, ponekad naglas, da se čuje i oseti akcenat i intonacija svake reči u nizu. Tada dobijaju snagu koja izražava emocionalna sećanja na bliske i drage osobe.

Omaž majci, i precima svog porekla, bez patetike, lepo i setno nas vodi kroz Petrovaradin, Majur, zaglibljenu crnomorsku stepu, na obale Dnjepra, i prostranstvima kojima su prošli Anti – istočni Sloveni, s’ tamgama na grudima (tamga – amblem), pojedinačnog plemena da se raspozna kom plemenu pripadaju.

Autorka ove zbirke pesama podarila nam je i jedno saznanje sa dalekih meridijana. Na veoma nežan način predstavila nam je Budinu majku. Prema budističkoj legendi, drvo višnje ponudilo je svoje plodove Maha Mayi, kad je bila trudna, da bi bila zdrava i sita tokom trudnoće. I rodio se Sidarta Gaustama Buda, osnivač budističke religije.

Svako poglavlje ima svoj pečat, boju i ritam. Tome je doprineo raskošan senzibilitet Mirjane Štefanicki. Iz njene podsvesti nezadrživo se izmigolje naslovi pesama. Kreativnost misli očigledna je u traženju adekvatnih reči za pojmove složenog kazivača. Na primer oletila se reka ili dve ruke u prezentu ne sloguju više sa perom i hartijom.

Vez rađen rukom moje majke završen je talentom, bogatim koloritom emocija i inventivnih misli, koje su svojim vezom obogatile moju ličnost. Za druge ne znam?

mr Nada Jablanov

Mirjana Štefanicki

Budite prvi koji će napisati recenziju “Vez rađen rukom moje majke”

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.


Još nema komentara.