Teško nama

Šifra proizvoda: 29807
Teško nama
Edicije:
Broj strana / Povez / Pismo:
103 / Tvrd / Ćirilica
Dimenzije: -
ISBN: 978-86-515-1326-1
Godina izdavanja: 2018.
Izdavač / Suizdavač: Izdavačka kuća Prometej

Cena: 550,00 din.Cena sa popustom: 440,00 din.

Ljudi posao imaju i stanove, obučeni su i dobro jedu. U društvu su. A ja sam sa strane stojim, ali usamljen nisam. Posao i ne tražim, zaposlen sam i bez toga, stan nemam, ali glavu imam gde da sklonim, odelo mi se raspada, ali mi zima nije, ako i koru hleba pojedem, svejedno gladan nisam.

I ostao sam sám. Ja i savest moja. Sami. Sami u mraku. Čuvao sam je kao nevino devojče. Da joj se ništa ne dogodi. To mi je bilo sve što sam imao. Sve što sam ikada imao i sve što ću ikada imati. Da sa njom izađem iz ovog mraka, iz ove tamnice naroda, iz ropstva misirskog. Da je neokaljanu i čistu sa sobom izvedem u zemlju obećanu, na svetlost dana, na sunce slobode.

Trinaest godina sam proveo u paklu, robujući njemu, božanstvu ovozemaljskom. Čuvao sam savest svoju i čekao sam dan kada će Gospod rastvoriti talase mora Crvenoga i kada ću otići iz zemlje Misirske u zemlju obećanu.

Ta nevinost je sve što sam imao i sve što ikada mogu da imam. Da joj se ništa ne dogodi. Da nju iznesem iz ovoga mraka, iz ropstva, iz pakla zagađenog.

Samo ako savest imam mogu da imam i slobodu. A sloboda se ne meri ni sa čime.

Sva srebra i zlata, svi ljudski životi

                  Ne mogu biti lepa plata, tvojoj čistoj ljepoti.

Iz ZAPISA

Mihailo Šaškijević

Budite prvi koji će napisati recenziju “Teško nama”

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.


Još nema komentara.