Svetionik

Šifra proizvoda: 30096
Svetionik
Edicije:
Broj strana / Povez / Pismo:
88 / Tvrd / Ćirilica
Dimenzije: 21 cm
ISBN: 978-86-515-1561-6
Godina izdavanja: 2019.
Izdavač / Suizdavač: Izdavačka kuća Prometej

Cena: 550,00 din.Cena sa popustom: 440,00 din.

Svetlost poezije koju iščitavamo između korica zbirke Svetionik ima svoju trostruku utemeljenost. Na tematskoj ravni, počevši još od naslova, svetlost je u neprestanoj borbi s timinom i pošastima, kontinuirano odnoseći pobedu. Dovoljan je jedan trak sunčeve svetlosti, jedna luča pozitivnog osećanja, pa da „eon noći“, da se poslužimo Helderlinovom terminologijom, bude oplemenjen, a samim tim manje strašan i mnje ugrožavajući. Jljamina zapaža mnoge nedovoljnosti i nesavršenosti sveta u kojem živimo, kao i nesavršenosti međuljudskih odnosa, alit u se uvek nađe poneki svetionik, poneki svetlosni znak, koji na život baca drugačije osvetljenje, čineći ga podnošljivim i dirljivo lepim.

Svetionik, simbol koji se javlja u više pesama, ključni je simbol ove poezije, spremne da bude putokaz putniku namerniku u olujnoj noći. Svetionik je jedan od onih Sen-Džon Persovih „morekaza“, objekata na kopnu koji upozoravaju na to da bi se brod mogao nasukati, ali i predsatvljaju orijentir onima koji bi da svoju lađu usmere ka sigurnoj obali. Zato svetlost koja obasjava godine mraka slikane Stojimirovim stihovima, ima dvojaku funkciju. Ona otkriva sve načine na koje bi nas tmina mogla progitati ali istovremeno osatvlja i izlaz koji omugaćva udaljavanje od onoga što je izvor nesreće.

Dragica Užareva

Stojimir Jamina

Stojimir Jamina je rođen 1964. godine u Kovinu, u Banatu, na predivnojobali Dunava gde je i proveo detinjstvo. Prve pesme piše već u osnovnoj školi. U srednjoj školi počinje da šalje pesme na konkurse. Putuje po Jugoslaviji, upoznaje ljude i stiče prijatelje, piše i beleži život u knjigu Oslobađanje viteza. Napušta Mašinski fakultet, svestan da ga umetnost i putovanja mnogo više inspirišu. Napušta stalni posao, putuje i menja zaposlenja sa željom da upozna različita zanimanja, ljude i život. Putuje, piše i radi kao trgovački putnik proizvoda i knjiga. Dve godine sa rok grupom Tornjevi pomaže mlade umetnike Kovina sa kojima ima zapaženu radio emisiju koja se suprotstavlja tadašnjem režimu, čita svoju poeziju u Beogradu na ulicama u svakodnevnim narodno-studentskim demonstracijama, zastupa stav protiv rata i zalaže se za slobodu čoveka. Posle rasplamsavanja rata na tlu Jugoslavije, pod pritiskom režima napušta zemlju, putuje po Evropi, piše i upoznaje drugačije načine života i razmišljanja. Nastanjuje se u Atini (Grčka), gde provodi narednih nekoliko godina. Bavi se umetničkim radom, odlazi na Svetu Goru u srpski manastir Hilandar. Krajem ’96. se vraća u Srbiju i 2000. godine učestvuje u Oktobarskoj narodnoj pobuni protiv tadašnjeg režima koji je konačno srušen. Hobi mu je tradicija duhovnih i telesnih vežbi i meditacije za zdrav život. Živi i radi u Beogradu, piše i putuje…

Budite prvi koji će napisati recenziju “Svetionik”

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.


Još nema komentara.