Sonetne brojanice

Šifra proizvoda: 30062
Sonetne brojanice
Broj strana / Povez / Pismo:
71 / Broširan / Ćirilica
Dimenzije: 20 cm
ISBN: 978-86-515-488-6
Godina izdavanja: 2019.
Izdavač / Suizdavač: Izdavačka kuća Prometej

Cena: 330,00 din.Cena sa popustom: 264,00 din.

Od Petrarke do danas, sonet je omiljena pjesnička forma zapadne civilizacije. Koliko je samo puta proglašavan mrtvim, nepotrebnim, suvišnim, ali on je vaskrsavao sa svim svojim mijenama i konstantama. Zato je sasvim prirodno da su se pjesnički prijatelji, Željka Avrić i Ranko Pavlović odlučili za neobičan pjesnički dijalog, kroz saglasnost u upotrebi sonetne forme da kažu neke svoje ali i vječne pjesničke teme i istine o njima. Tako je nastala zbirka pod smjernim naslovom: Sonetne brojanice, sa dodatkom u dve/dvije ruke…

Ovaj sonetni pjesnički molitvenik (…) ispisan je u četiri, odnosno dvije ruke, kao partitura koju bi valjalo tako i čitati. Zato zbirku i određujem kao rukoveti, dakle čisto muzički. Tu su u saglasnosti dva naša narečja, ekavski i ijekavski. U njemu se propituju sva stanja koja dovode do pjesme, sve težnje i čežnje, sva ostvarena i neostvarena pjesnička carstva…

Ovo je izuzetno dragocjeno pjesničko iskustvo, da se klasična forma može koristiti da bi se iskazala vječna osjećanja kako u prošlosti tako i u sadašnjosti, a vjerovatno i u budućnosti. Sonet je i dalje živa forma. Kao dokaz, neka posluži ova zbirka pjesama dvoje pjesnika, Željke Avrića i Ranka Pavlovića.

Ranko Risojević

Željka Avrić

Rođena 1964. godine u Banjaluci, živi i radi u Sremskoj Mitrovici. Piše poeziju i književne eseje i prikaze. Priloge objavljuje u časopisima za književnost, kulturu i umetnost. Objavila je šest zbirki pesama. Za sebe kaže da ima dva zavičaja, te piše u obe izgovorne varijante srpskog jezika, ijekavskoj i ekavskoj. Pesme su joj prevođene na ruski i bugarski jezik. Više puta nagrađivana za pesme i cikluse pesama. Član je Udruženja književnika Srbije i Udruženja književnika Republike Srpske.


Ranko Pavlović

Rođen 1943. godine u Šnjegotini Gornjoj, kod Teslića, živi i stvara u Banjaluci. Piše pjesme, pripovjetke, romane i dramske tekstove, za odrasle i djecu. Bavi se književnom kritikom i esejistikom. Njegova dela zastupljena su u čitankama, školskoj lektiri, zbornicima i antologijama. Prevođen je na engleski, njemački, francuski, rumunski, švedski, holandski, turski, mađarski, italijanski i druge jezike. Dobitnik je velikog broja uglednih književnih nagrada među kojima su Kočićeva, „Skender Kulenović“, „Laza Kostić“, „Kočićeva knjiga“, „Šušnjar“, „Veselin Masleša“, „Gordana Brajović“, povelje za životno djelo Udruženja književnika Srbije i Udruženja književnika Republike Srpske, kao i Nagrade za životno djelo Akademije „Ivo Andrić“ u Beogradu.

Budite prvi koji će napisati recenziju “Sonetne brojanice”

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.


Još nema komentara.