Pramen

Šifra proizvoda: 29741
Pramen
Preuzmite odlomak:
Edicije:
Broj strana / Povez / Pismo:
141 / Tvrd / Ćirilica
Dimenzije: -
ISBN: 978-86-515-1240-0
Godina izdavanja: 2017.
Izdavač / Suizdavač: Izdavačka kuća Prometej

Cena: 500,00 din.Cena sa popustom: 400,00 din.

Najnovija pjesnička knjiga Miće Savanovića  – „Pramen“ – zapravo je jedan segment homogenog i kompaktnog triptiha „Kamen“ / „Plamen“ / „Pramen“.

Za pravo mi daje, najpre, sam njen naslov – jer, taj pramen je za mene, u stvari, pramen dima, nijemi dimni signal nad krovom njegove „kuće od slova“, građene po mjeri rodnog doma (kuće koja je njega gradila čovjekom), zaostalog (ili „ostanulog“) na Manjači (na planini), na Zmijanju, u Lokvarima Savanovićevim.

Štaviše, i samo je dimno pramenje, reklo bi se, što ga odašilje, oblikovano prema pramenju magle sa planine – one kočićevske (metafizičke) magle iz njegove famozne lirske proze koja mi se „učogorno“ nameće i ovija moje oskude misli.

Sve, dodatno, pojačano rezonira činjenicom da ove pjesme ispisuje pjesnik „u rasijanju“ (auslender), naš čovjek koji bivstvuje i opstajava u „ostranjenju“, razlučen od jezika koji ga je zadojio.

„Pramen“ je vanredno vješto i umno promišljena, osmišljena i – shodno tome – končetozno komponovana pjesnička knjiga. Nakon prologa (nakon pjesme „Raspolućen“), pjesnik svoj poj grupiše u tri vrtložna vira (tri celine); na „lijevu“ stranu pozicionira „Pisma planini“, na „desnu“ svojevrsne odgovore sa planine – „Planina otpisuje“, a među njih interponira, umeće, ciklus „Tren bez senke“.

U toj intimnoj korespondenciji, u toj nadvremenoj „zavičajnoj prepisci“, svako lako može osjetiti suvišnim i nepozvanim (prekobrojnim, „trećim čovjekom“), a njegovi komentari čak pomalo i nedoličnima, međutim obziri isto tako nalažu da se ovdje, uprkos svemu, u konspektu iznesu nekoliki osnovni utisci i spoznaje.

Mirko Vuković

U navečerje Petrovskoj posta, 2017. godine

Mićo M. Savanović

Budite prvi koji će napisati recenziju “Pramen”

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.


Još nema komentara.