Povratak u Logos

Šifra proizvoda: 30129
Povratak u Logos
Edicije:
Broj strana / Povez / Pismo:
77 / Tvrd / Ćirilica
Dimenzije: 24 cm
ISBN: 978-86-515-1612-5
Godina izdavanja: 2020.
Izdavač / Suizdavač: Izdavačka kuća Prometej

Cena: 990,00 din.Cena sa popustom: 792,00 din.

Naslovna sintagma ove pesničke knjige pojavljuje se već u njenoj uvodnoj, kompoziciono i semantički istaknutoj pesmi, i to na njenom najvažnijem mestu: na samom kraju, u funkciji poentirajućeg iskaza. Ovakvo pripisivanje ključnog značaja sintagmi „povratak u Logos”, nije ukinulo njenu višeznačnost, nego je, upravo obrnuto, učinilo značenje cele zbirke otvorenijim i složenijim.

Jer, koji smisao grčke reči logos pesnik ima u vidu? Reč, misao, zakon? U nekim kontekstima, logos upućuje na Hrista. Da li je Hristos cilj povratka o kome govori pesma? Ili „povratak u Logos” treba da razumemo upravo sa svom tom višeznačnošću, iz nje?

Slike ravnice ovde su teške, tmurne, putene – njihova atmosfera mnogo više liči na onu koju je gradio dioniski Crnjanski, nego apolonski Veljko Petrović. Kada potežemo poređenja te vrste, jedno mora da bude jasno: ravnica ovde nije u prvom redu geografski, nego simbolički, duhovni prostor.

Povratak elementarnom černozemu zato mora biti potpun, a lirska subjektivnost otvorena za krajnji samo-zaborav: „Nestati sa lica i sa naličja / Nestati, nestati”. Izlaz u ništavilo. Da li je moguće i neko drugo rešenje? Za to je potrebno da svet bude shvaćen kao zajednički, u kome se živi sa drugima. Drugačije rečeno, da se iz mita iskorači u istoriju.

Saša Radojčić

Igor Mirović

Igor Mirović je rođen 1968. godine u Kruševcu. Objavio je dve knjige poezije – „Nebo nad Vizantijom” (1994. godine), u izdanju Književne zajednice Novog Sada, i „Kremen plamen” (2004. godine), u izdanju Prometeja.

Pesme su mu prevođene na rumunski, mađarski i makedonski jezik.

Živi i radi u Novom Sadu-

Budite prvi koji će napisati recenziju “Povratak u Logos”

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.


Još nema komentara.