Plamen

Šifra proizvoda: 29740
Plamen
Preuzmite odlomak:
Edicije:
Broj strana / Povez / Pismo:
135 / Tvrd / Ćirilica
Dimenzije: -
ISBN: 978-86-515-1239-4
Godina izdavanja: 2017.
Izdavač / Suizdavač: Izdavačka kuća Prometej

Cena: 500,00 din.Cena sa popustom: 400,00 din.

Ne znam da li ste primetili, ili da li ste uopšte razmišljali o tome, ali sve čega se dotakne neverovatno nadahnuti i izuzetno talentovani Mićo Savanović, prerasta u čisto zlatorečje, u mešavinu nesvakidašnje proze ili u vilinski (da ne kažemo baš anđeoski, mada ni to ne bi bilo glorifikacija), uzlet poetike, slike, duginih prepleta, ljudskih damara i damara svega onog što ljude okružuje? Ovom prilikom Savanović je odlučio da nas obraduje vešto slivenim, u zlato ukalupljenim troknjižjem, posvećenim svom velikom zemljaku Petru Kočiću, povod 140-godišnjice njegovog rođenja, a koji je „ljubeći slobodu bio velik i ponosan kao bog, ali prezren i gladan kao pas“.

Mićo Savanović se latio ambicioznog poduhvata da na svoj način obeleži lik i delo velikog zmijanjskog pisca i borca za slobodu. Kao što se da videti prve dve knjige su poetske, dok je treća prozna. Savanović ih je nadahnuto naslovio Plamen, Pramen i Kamen. Same te tri reči iz naslova odslikavaju, skoro u celini i nepogrešivo, celo Zmijanje i ceo Savanovićev začičaj. U pravom stvaraocu, odrednice i činioci zavičaja ostaju, naravno, za sva vremena i to je do punog izražaja došlo upravo u ovom troknjižju. Međutim, moj zadatak je da vam skrenem pažnju na prvu knjigu Plamen i na njen preplet izvanrednih pesničkih odlika i šarenog lavirinta reči iz kog ne možete izaći ako ne posedujete urođenu plemenitost, želju za dobrotom i željom da vas sam pesnik uhvati za ruke i povede izlazu.

Plamen ponekad bukti urođenim krajiškim doskočicama, ojkačama, momačkim podvriskivanjima kad pođu na prela, devojačkim snovima i nadama (naravno, sve to izrečeno u orginalnom Savanovićevom stilu), ali, naročito su upečatljiva razmišljanja o malim ljudima, o „golotrboj deci“, čiji su stomačići uvek polusiti (da ne kažemo polugladni ili gladni).

Poezija je ono najvrednije čime nas Savanović neprestano daruje, a na nama je da uzvratimo kako najbolje umemo i znamo. Pa, uradimo to barem čitanjem. Videćete koliko ćete biti čistiji, svetliji i u sebi lepši posle ovog nesvakidašnjeg i jedinstvenog Plamena.

Todor Bjelkić
Irig, 21. 2. 2017.

Mićo M. Savanović

Budite prvi koji će napisati recenziju “Plamen”

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.


Još nema komentara.